Stories MAGAZINE 2 år siden

Hverdagsglede

Lørdagsbrev

Vi planter avokadotrær og kjenner på barnslig glede over å se dem vokse! Kanskje ikke like viktig som å plante andre trær, men moro er det å følge prosessen fra sten til tre! Denne litt sære interessen springer ut fra mitt barnebarn Emma som for noen år siden begynte å samle på avokadostener etter måltider vi hadde sammen på hytta. Hun skulle plante dem hjemme og se hva som skjedde. En snutt på Tik Tok eller YouTube viste henne hvordan hun skulle gjøre, og en god stund senere dukket hun opp hjemme hos meg med et tre i gave! Og det var nettopp det treet (som jeg elsket) som ble stjålet fra butikken før sommeren.

Jeg håper inderlig at tyven passer godt på sitt stjålne tre, skjønt mye pass skal planten faktisk ikke ha. For da vi i midten av juli pakket sommerbagen og dro på hytta, glemte jeg to stener i glass hjemme. Da vi kom hjem tre uker senere ventet jeg å se to glass med skrumpede stener uten vann. De hadde stått i vinduet i stuen og fått godt med sol for å si det sånn. Men det som møtte meg fikk meg nesten til å hoppe av glede! Begge stenene hadde slått rot og den ene hadde faktisk skutt i været!

Det blir ikke mer gøy enn man lager selv

Stenen jeg plasserte i butikken har fått omsorg i hele sommer, men har ikke kommet like langt som de to omsorgssviktede jeg glemte hjemme i sommer. Litt underlig kanskje.

En sten her og en sten der.. gleder meg til det blir en liten skog av avokadotrær!

Men så hører jeg fra andre avokado entusiaster at stenene faktisk kan settes i jord med en gang, de trenger lite vann, de trenger ikke så mye lys osv. Så erfaringen er mange, men jeg velger å lytte til magefølelsen, og da blir det litt av alt; vann, sol, luft og kjærlighet.

Etter at jeg hadde stukket tre cocktailpinner (tannpirkere kan også brukes) og satt dem i vinduet hjemme, oppdaget jeg de superfine avokado-vasene fra Milla Boutique i Oslo. Se dem på nett her. Det er klart at hvis man bare skal ha et par stener som man kan glede seg til skal spire og gro, er det dekorativt og vakkert å benytte disse vasene. Men om man, som jeg, samler på stener og setter dem i glass hvor enn jeg er, blir det fort litt dyrt, og da duger kjøkkenglass. Jeg spiser nemlig tre-fire avokado i uken..

Dyrking av avokadotre trinn for trinn

Du trenger et glass pr sten og tre cocktailpinner pr sten

  1. Ta stenen ut fra avokadoen og skyll den i vann, bruk gjerne svamp eller myk børste for å få den helt ren
  2. Tørk av med kjøkkenpapir
  3. Finn ut hva som er opp-ned på stenen. Dette er viktig. Den spisse delen er opp, den butte er ned. Bunnen av steinen har en liten rund lys flekk midt under. Det er denne som skal ned, og det er der roten vil komme ut
  4. Stikk de tre cocktailpinnene inn litt over midten
  5. Plasser stenen i glasset og fyll med vann slik at 1/3 av stenen er under vann. Stenen hviler nå på glasset
  6. Sett glasset et solfylt sted, i vinduskarm eller kjøkkenbenk, og vent!

Det kan ta tre-fem uker før det skjer noe særlig. Først begynner laget som dekker stenen, å sprekke og tørke ut. Da kan du gjerne pirke det av eller rive det av som skorper. Så begynner stenen å slå små sprekker og du begynner å få inntrykk av at noe er på gang. Det er nå moroa begynner. Men det er mye venting, så kanskje ikke en hobby for de rastløse?

Fra vase til potte

Når røtter og skudd har meldt sin ankomst, er det tid for å plante hele vidunderet i jord. Jeg har bare vanlig blomsterjord i potten, men jeg leser sakene til @belindajakobsen, og får med meg ett og annet. F eks denne her om hvordan stelle et avokadotre. Skjønner at jeg må ut og kjøpe kompostjord og sand, og ikke bruke blomsterjord slik jeg har gjort til nå.

De fleste vet hva man bruker avokado til, men et lite tips nå som vi endelig har noe godt å kombinere avokado med, nemlig Dijonnais, som vi selvsagt har for salg i butikken..du kan klikke deg inn på produktet her, er egg- og avokadosalat.

Avokado- og eggesalat med Dijonnaise

Egg-og avokadosalat med Dijonnaise

  1. Del en avokado og skjær den i små biter
  2. Del tre hardkokte egg på kryss og på tvers
  3. Del en stk stangselleri på langs og skjær emnene i små terninger
  4. Ha i tre-fire ss Dijonnaise
  5. Press litt sitron over
  6. Smak til med salt og pepper
  7. Bland alt sammen

Spises på toast eller knekkebrød.

Et baby-avokadotre lykkelig på gateplan, og nåde den som tror at det bare er å forsyne seg videre.. dette er liksom barna våre!

Det er sykt moro å holde på med disse plantegreiene midt oppi alt annet som foregår. Og så blir det fort en sosial greie i tillegg. For jeg registrerer at flere har fått med seg at vi dyrker frem trær i butikken, og har fulgt opp hobbyen hjemme. Det er gøy, og veldig i tråd med storfamilie-tanken jeg er så glad i. Enten det er egen familie, bonusfamilie eller kundefamilie. Alle bidrar med menneskelige innslag som beriker livet og jeg setter pris på hvert eneste ett.

Fortell meg gjerne hvordan det går med dyrkingen der hjemme!

God lørdag!

2022 © Idea Design AS

Handlekurv

Du har ingen produkter i handlekurven.