Stories MAGAZINE 3 år siden

Tid for appelsiner

Lørdagsbrev

I Norge sier vi vel at appelsiner hører påsken til? Men i Italia, er det nå appelsinene kommer, i hvertfall de første og vanligste. Blodappelsinene kommer gjerne i februar og de sene typene litt senere. Men altså, nå er de her og søte er de. Og brukes til det meste kan de også. Litt som med plaggene vi utvikler, de skal helst kunne benyttes på kryss og tvers av tid og sted. Så også med appelsinen, den kan spises sammen med surt eller søtt.

Jeg har to favorittoppskrifter med appelsin. Den ene er en salat med opprinnelse fra Sicilia. Første gang jeg spiste denne salaten var på Café Irene til lunch, på Hotel Savoy i Firenze. Dit går jeg og vi hver gang vi har lyst på akkurat det, og i sesong vel og merke.

Salat med appelsin, fennikel og reddiker

Oppskrift på salat med appelsin, fennikel og reddiker

4 pers

2 fennikel
4 appelsiner
1 bunt reddiker
Olivenolje
Salt og pepper

Bruk gjerne en matmandolin, eller en skarp kniv som kan skjære så tynt som mulig, og skjær fennikel , 3 av appelsinene og reddikene i skiver.

Legg dem lagvis på et fat.

Ha på litt salt og pepper, og hell saften av den siste appelsinen over, og avslutt med å dryppe rikelig med olivenolje.

Salaten kan være en forrett eller tilbehør til kjøtt, fisk eller kylling.

Den andre retten er en av mine is-favoritter. men det er ikke egentlig is, det er semifreddo, som betyr halvkald. Jeg er ikke glad i for varmt eller for kaldt, og vanlig is smelter som regel før jeg har lyst til å spise den. Semifreddo blir derfor mitt naturlige valg med sin myke konsistens og en følelse av ikke for kald. Velbekomme.

Semifreddo med appelsin (litt vel smeltet grunnet dårlig timing fra hobbyfotografens side)

Oppskrift på Semifreddo med appelsin

3 pers

4 egg
150 g sukker + 4 ss
3 dl presset appelsinsaft
3 dl fløte
Appelsinlikør eller Marsala
Sukkerbrød eller Savoiardi

  1. Press appelsiner til 3 dl er nådd og ha i en gryte sammen med 100 g sukker. Kok opp og la det småkoke i 5-6 minutter, rør hele tiden. Avkjøl deretter.
  2. Ta frem eggene og skill plommer og hviter. Ha eggeplommene over i en bolle sammen med 4 ss sukker. Piskes til eggedosis.
  3. Ha i fløten og pisk litt til. Sett bollen over vannbad på middels svak varme 5 minutter. Avkjøl deretter.
  4. Bland inn juicen i den avkjølte kremblandingen.
  5. Ta frem en liten gryte og ha i 50 g sukker og 2 ss vann. La det koke opp på svak varme til sukkeret er helt løst opp. Avkjøl deretter.
  6. Pisk eggehvitene stive og bland inn den avkjølte sukkerlaken, som nå skal ha en tyntflytende sirupkonsistens (det kommer av seg selv under avkjøling).
  7. Rør inn kremblandingen (den er fin og flytende, ikke fast) i eggehvitene.
  8. Kle ønskede porsjonsformer med gladpack og fyll dem 2/3 opp.
  9. Ha litt appelsinlikør i en dyp tallerken. Dypp sukkerbrødet (skåret ut til å passe i formene) eller Savoiardene i likøren og legg dem forsiktig oppå kremblandingen i formene. Settes i fryseren 3-4 timer.

Til servering kan man så klart bruke apeslinskiver, men et bringebær funker også, eller ingenting. det enkle er ofte det beste eller hur?

Håper det smaker!

2021 © Idea Design AS

Handlekurv

Du har ingen produkter i handlekurven.