×

Oss entusiaster i mellom

Marthe og jeg møttes tilfeldig gjennom en felles venn, og det slo gnist. For gnistre gjør det gjerne når Italiaentusiaster møtes. Italia setter seg liksom under huden på oss og en kjærlighet for folket, landet, maten og vinen, og kulturen blir boende i oss og bidrar til en gledelig kløe som aldri gir seg. Det skal mye til for at anfallet går over. Marthes konsept som skredder av personlig tilrettelagte reiser til Italia tok meg med storm. Når jeg en vakker dag kommer dit at jeg tar med stammen vår på tur, er det liten tvil om hvem som får oppdraget.

Firenze

Akkurat som jeg har Firenze som mitt andre hjem, har Marthe gjort Nord-Italia til sitt, nærmere bestemt Franciacorta. Det var nok ikke bare sprudlende vin som trakk henne dit, det var nok en mørkhåret sjarmør inne i bildet også. Kjærligheten slo rot blandt vinrankene i Lombardia og årene gikk. 12 år for å være presis, før eventyret skulle endres, og nye skulle skrives.

Vinranker i Franciacorta ved Lago d´Iseo

Livet i Franciacorta ledet til etableringen av Marthes forretningskonsept som planlegger, eller designer, av reiser for nordmenn til Italia. Konseptet består i utgangspunktet av hennes egne historier og erfaringer, som hun på et tidspunkt ønsket å formalisere, og ikke minst, dele med andre. Det skulle vise seg å bli starten på en karriere som reisedesigner for de eventyrlystne. Marthe er en usedvanlig utadvendt og imøtekommende person, som på sine reiser hit og dit over hele Italia har knyttet kontakter og bekjentskaper mange sikkert gjerne skulle fått tilgang på.

Forretningsmarkedet har vært hennes hoved satsingsområde, men ser mer og mer etterspørsel fra private som ønsker å tilbringe en freieuke uten å måtte gå opp alle sporene selv. Jeg hører om mange som foretrekker å reise tilbake til steder de kjenner for å slippe å gjøre feil. En ferie er jo som regel noen dager eller en uke eller to, og det er kjedelig å kaste bort tiden med å lete seg frem til de store opplevelsene. Dette gjelder sikkert ikke alle for noen vil kanskje si at selve ferieopplevelsen ligger i å finne ut av tingene selv. På den annen side er det mange som ikke ønsker å trå feil, men som vil ha full uttelling fra første stund. Det er her Marthe kommer inn i bildet og kan briljere med kontakter og samarbeidspartnere over hele Italia.

Når Marthe legger til rette for en reise til Italia, enten det er forretningskunder eller private, skal de sitte igjen med uforglemmelige minner. Musikken og smaken av Italia skal sitte i lenge.

Marthe kjenner nesten hele landet som sin egen bukselomme, her fra Positano langs Amalfikysten

Forretningene gikk så det suste, Marthe ante fred og ingen fare, akkurat som alle oss andre, inntil februar/mars i 2020, da lyset gikk! Bestillingene stoppet opp og alt som allerede var booket og langt på vei planlagt, ble kansellert. Plutselig stod Marthe der og var tilskuer til at livsverket hennes raknet uten at hun kunne verken påvirke eller gjøre noe. Ikke var det hjelp å få fra de berømmelige støtteordningene hjemme heller, for selv om selskapet henens er norsk, bodde hun jo i Italia, og da gjaldt ikke de samme reglene. Bakken under føttene hennes føltes bar og sviktende. Og det hjalp ikke at hun i tillegg befant seg sammen med familien i Lombardia, midt i det aller hardest rammede området i Italia. Stillheten hun opplevde i tiden etter februar 2020 kommer hun til å huske for alltid. Lombardia vil nok en i lang tid assosieres med covid, før det igjen skal assosieres med perlende viner og gastronomiske gleder. Og et usedvanlig vakkert område i Italia.

Da alt gikk i svart, måtte Marthe ta et valg. Hun reiste med sin datter til Oslo for å være nærmere sitt publikum, i et forsøk på å redde bedriften sin. På plass i Norge kan hun promotere seg selv som skredder av Italia opplevelser, en ekspert på det autentiske italienske uansett hvor i landet en reisehungrig sjel med sitt følge skulle ønske å søke seg til, mer direkte mot målgruppen sin. Hun ser allerede avkasting på at valget om å flytte nærmere kundene har vært riktig. Marthes vinnende vesen har åpnet mang en dør, og de åpnes med glede hver gang hun ringer. For er det noe hun vet utenat, så er det gleden italienere føler når de kan dele av sin kultur, sitt opphav og av sitt kjære hjemland som i følge dem selv er det aller beste sted på jord. Ingen over, ingen ved siden av osv.

Hva er annerledes nå, spør jeg. «Måten vi reiser på er annerledes enn før», svarer Marthe. Hun opplever at mennesker som kontakter henne søker et annet innhold – roligere omgivelser, mer plass og hjelp til tilrettelegging står i fokus nå mer enn før. På den måten skaper et nytt marked seg selv på noe vis, som en naturlig følge av tiden vi er i og antagelig kommer til å være i fremover. Ferier og reiser kommer vi til å ønske oss, og prioritere, men vi trenger kanskje noen som kan sikre at opplevelsene ikke forsvinner i italiensk byråkrati eller ved å lete seg frem til perlene.

Kanskje skal vi reise sjeldnere enn før, men at kravene er andre enn tidligere, er Marthe helt sikker på.

Et utsnitt av Marthes favoritter

Glimt fra Montisola i Lago d´Iseo i Franciacorta, og kanskje også her Marthe har sitt hjerte
Bolgheri byr på en av Marthes svakheter; vin
Catania på Sicilia skuffer aldri
Ischia utenfor Napoli med uendelige muligheter til et dypdykk inn i flere tusen år gammel kultur og sivilisasjon

Maten

Av alt Marthe kan tenke seg til middag, er det nok en god napoletansk pizza som ruver på toppen. Så betatt av denne enkle retten er hun at hun ble med på et bokprosjekt om pizza, og fikk æren av å samle research til boken. Slik traff hun il pizzaiolo maestro Franco Pepe fra Caiazzo utenfor Napoli. Han har skjemt henne bort på pizza med ingredienser fra nabogårder der Franco bor. Hun visste fra før at mozzarella ikke alltid er mozzarella, eller at tomater ikke alltid er tomater. Men etter møtet med Franco, vil hun for alltid sverge til pizza på gode råvarer, og aller helst i nærheten av Napoli. I tillegg til å lage megadigg pizza forsker Franco på hvordan pizza faktisk kan være sunn mat. Sjekk hans univers her.

Pizza Margherita

Boken Verdens beste pizza vil være på plass i butikken i et begrenset opplag i løpet av desember, og garantert innen jul. Fin til deg selv eller til en du kan tenke deg skal lage pizza til deg.

Med dette er det ikke annet å si enn at una vera storia d´amore varer livet ut, og det er kanskje den deiligste forelskelsen av alle. Marthe fungerer sånn sett som en slags kvinnelig cupido som skyter sine piler der hun får signal om at noen ønsker å treffes – reiser arangeres, mennesker møtes og minner skapes. Hva er vel livet uten minner sammen med mennesker vi er glad i?

Buon viaggio!

Marthe treffes her:
Tel +47 957 30 259
e-post marthe@marthecarrara.no
www.marthecarrara.no – siden er under utvikling i skrivende stund, stay tuned.

2021 © Idea Design AS