Stories MAGAZINE 4 år siden

Julen i anmarsj

Lørdagsbrev

Julen er like rundt hjørnet, med alt hva det innebærer. Opprinnelig var dette en tid preget av måtehold. Det var en regel om at fra slutten av november og frem til jul skulle barna få mindre mat, slik at de ville bli ekstra glade over den fete maten i julen. Om vi fortsatt lever i måtehold, skal vi ikke uttale oss om, men det kan se ut som om julehandelen foregår mer og mer på nett. Det er fint for oss som har nettbutikk men ikke så fint for de som har klamret seg fast i en gateplantilværelsen. Det er mange vi hører om som synes at besøket i fysisk butikk har avtatt, og mange er nok spent på tiden fremover. Oss selv inkludert. Å drive butikk i dag er ikke for pyser!

Åpningstider frem til jul

Hverdager kl 10-17

Torsdag kl 10-19

Lørdager til kl 10-16/17 avhengig av besøk.

Siste dag for utsendelser fra nettbutikk er 16. desember!

Siste dag før jul er lørdag 21. desember.

Siste dag for å få monogrammet bager eller pysjer er fredag 20. desember.

Vi holder stengt fra og med 22. desember til og med 1. januar. Fra 2. januar er det Marianne som møter opp med sitt vante smil og ønsker et nytt år velkommen. Og da er det ca 14 dager til sommervarene kommer…

Mens vi venter

Noen av oss her på bakrommet pynter i heimen og andre baker kaker. Det går ikke bare i de tradisjonelle julekakene, selv om vi gjerne røper at sandkaker, berlinerkranser, bordstabelbakkels, mandelflarn og krumkaker blir å finne i romslig omfang, så er det italienske kaker særlig Marianne har lagt sin elsk på. Du finner oppskriften hennes under.

Cantucci di Prato eller biscotti, kjært barn har mange navn. Men visste du at biscotto, bis-cotto betyr stekt igjen og avslører hvordan kakene faktisk er laget: de stekes to ganger.

Cantucci al limone

Oppskriften gir ca 70 biscotti

200 g mandler, grovt hakket og ristet

3 eggeplommer

175 g sukker

1 vaniljestang eller 1 ts ekte vaniljesukker

3 eggehviter, stivpisket

1 klype salt (bokstavelig talt)

2 sitroner, revet skall

375 g hvetemel

1 1/2 ts bakepulver

Hakk opp, og rist mandlene forsiktig i en tør stekepanne. Sett det til avkjøling. Riv sitronskallet med et zesterjern eller lignende.

Skill eggene. Finn frem en vid bolle og rør sammen eggeplommer og sukker med en håndmikser/kjøkkenmaskin til det er godt blandet. Rør også inn frøene fra vaniljestangen. Ha eggehvitene i en annen bolle og visp dem stive sammen med saltet. Vend det deretter forsiktig inn i «eggekremen», litt av gangen.

Tilsett mandler og revet sitronskall. Bland sammen hvetemel og bakepulver, og rør det forsiktig inn i blandingen. Bruk gjerne melsikt slik at du unngår klumper i deigen. Deigen skal være fast og fin.

Del deigen i tre emner som du ruller til tykke pølser à ca 30 cm. Legg dem deretter på bakepapirkledd stekebrett. Form emnene slik at de blir ca 1,5 cm høye og ca 6 cm brede.

Stek biscottipølsene ved 175 grader i 25 minutter eller til du mener de er gjennomstekte. Kjenn forsiktig på toppen og kjenn at det er litt motstand, da er de klare. Pass på mot slutten at de ikke blir brent. Ta dem umiddelbart over på et skjærebrett og skjær ca 1 cm brede skiver, på skrå. Legg dem tilbake på stekebrett igjen og la dem ettersteke ca 5 minutter. Biscotti´ene skal avkjøles på rist.

Cantucci eller biscotti, er deilig som dessert i seg selv, servert sammen med et glass frisk Moscato. Vin Santo er også typisk i Italia, men for de sarte ganger, som undertegnede har, er Moscato altså favoritten.

Buon Natale og god lørdag!

2019 © Idea Design AS

Handlekurv

Du har ingen produkter i handlekurven.