Stories MAGAZINE 2 år siden

Hekta på noe sunt

Lørdagsbrev

Forrige lørdag nevnte jeg noe jeg ble veldig interessert i da vi tittet innom gårdsbutikken på Hovelsrud. En liten boks i hyllen hadde små poser hvor det stod URKRAFT. Hva var dette spurte jeg Marianne. Hun fortalte om Siv Hauge som har drevet frem dette supersunne vidunderproduktet som i prinsippet er kraft i pulverform, men ikke hvilken som helst kraft!

Men først, la oss reise litt tilbake i tid, til den gang vi nøt mat laget fra bånn, hvor maten vi spiste stort sett var basert på gode råvarer, og hvor prosessert mat var en merkelig greie. Til en tid da vi tok i bruk hele skroget på dyrene, det være seg kylling, lam eller storfe. Tilbake til den gang det var helt normalt å koke kraft. Noe de fleste kjøkken i gamledager var utstyrt med. Dette vil Siv gjøre noe med, å gjeninnføre kraft som en naturlig del av ethvert kjøkken.

Urkraft – 100% naturlig buljong

Siv er ildsjelen bak Urkraft. med bakgrunn som naturopat og ernæringsterapeut, har kjepphesten hennes alltid vært å løfte frem kraftmat på norske råvarer, fra bønder som driver på lag med naturen og med fokus på dyrevelferd. Sivs kunnskap om ernæring, hennes elsk på god mat og hennes engasjement for moder jord er drivkraften bak Urkraft.

Kraft har vært en essensiell del av kostholdet vårt siden vi begynte å tenne bål. Kraft er navet i så og si alle matkulturer, selve basen til utallige tradisjonsretter. Opp gjennom menneskets historie har vi alltid kokt kraft og vært flinke til å bruke hele dyret.

Vi trenger faktisk kraft i kosten vår. Vi trenger disse byggeklossene som gir kraft i kroppen. Og da må vi bare glemme ferdiglagde buljongterninger fra butikken. Det er i prinsippet bare salt, sier Siv.

Ren kraft

Urkraften til Siv er helt ekte, helt naturlig og helt ren langtidskokt beinkraft fra skorg, bein og føtter på dyr fra norske bønder med et bærekraftig fokus. Kraften langtidskoker i 24-48 timer, siles og kokes inn. Deretter dehydreres den skånsomt for så å males til et rent pulver av konsentrerte næringsstoffer. Pulveret blandes så med tørkede økologiske urter, ville vekster i sesong og uraffinert havsalt. Med dette får vi et produkt fullt av kraft uten kunstig tilsetning, fyllstoffer eller smaksforsterkere.

Vi trenger kraft i kosten vår, se på dem som byggeklosser som gir kraft og næring i kroppen.

Urkraft er 100% naturlig og næringsrik buljong som kan brukes som en kick start på dagen (1 ts urkraft i en kopp varmt vann) eller det kan strøs over mat som krydder og for å øke næringsinnholdet, eller for å øage ferdig kraft til supper, sauser og gryteretter hvor kraft er naturlig som base.

Kraft er trendy

Og da faller som regel jeg av, hvis noe er omtalt som trendy. Da går jeg liksom motsatt vei. Men når jeg leser meg opp på kraft verden rundt, dukker den ene kraftbaren etter den andre opp. Det skal visstnok ha begynt under New York Fashion Week noen år tilbake. Siv Hauge var tidlig ute med å etablere UR+kolonial, Oslos eneste kraftbar på Grünerløkka i Oslo i 2016-19. Her serverte hun kopper med kraft til folket, men måtte se seg overkjørt av makta da gaten hun holdt til i ble stengt for biler pga gjett… veiarbeid! Det tok knekken på bedriften hennes, og dørene ble lukket i oktober 2019. Les saken om henne her.

Den gode nyheten er at hun har gjenoppstått, nå med adresse Helgøya, hvor hun gjør alvor av å bruke hele skrog fra slaktede kyllinger og storfe. Og det er ikke hvilke som helst skrog hun skal boltre seg med. Det er skrogene og føttene til verdens lykkeligste kyllinger fra Hovelsrud og kalver fra Ousdal Gård Siv skal boltre seg med.

Jeg drikker en kopp hver morgen og føler meg smurt og klar for en ny dag. Om det er hodet som ønsker det eller om det faktisk er sånn, vet jeg ikke, men matlysten er regulert, appetitten er stabil og kanskje litt mindre enn før jeg konverterte til Sivs Urkraft, og lysten på å innta renere mat og kanskje litt mindre mat er et faktum. Om dette er et forbigående anfall, vil tiden vise, men enn så lenge er jeg stor tilhenger av kraft, enten som buljong i koppen eller til matlaging.

Sjekk video om hvordan vi skal gå frem for å lage kraft!

Da gjenstår å ønske lykke til med kraftprosjektet. Om noen eller mange av ulike grunner ikke går løs på 24-48 timers langkoking av kraft, er jeg glad for å meddele at porsjonsposer med Urkraft (gir 5 liter kraft) er endelig å få kjøpt hos oss i butikken.

God lørdag!

2022 © Idea Design AS

Handlekurv

Du har ingen produkter i handlekurven.