Stories MAGAZINE 2 år siden

En vingård i Venezia

Lørdagsbrev

Det er mange måter å oppleve Venezia på i tillegg til å vandre langs kanalene eller å gå seg vill noen kvartaler innenfor. Det er mange år siden jeg besøkte byen, men minnene henger fortsatt i. Og tipsene jeg finner er mange. Ett av dem handler om en liten kuriositet som er verdt å vite om: en vingård midt i lagunen.

Da jeg hørte om en vingård i Venezia, ble jeg selvsagt veldig nysgjerrig. Jeg har jo jaktet på vingårder i Paris, så hvorfor ikke i Venezia også? Og i en lagune a gitt? Hvordan kunne en vingård overleve i en by bygget på vann, som i tillegg er kjent for å lide under acqua alta, høyvann på norsk, i ny og ne?? Et sted man ikke bør besøke uten gummistøvler, eller kanskje helst vadere. Det virket så usannsynlig, men det gjør også hele ideen om selve Venezia, et imperium som dominerte Middelhavet og nøt spektakulær kraft og velstand i store deler av historien. Selv i dag, til tross for stigende havnivå, synkende stokker under byen og for mange turister, vedvarer Venezia. Og som byen, så også vindyrkingen.

Verdener borte fra mengden av turister som går langs Canal Grande, ligger en rolig vingård skjult på den lille øya Mazzorbo. Innelukket av eldgamle murer og med et klokketårn fra 1200-tallet, virker det frosset i tid og gir et helt annet bilde av lagunen, et fredelig og saktegående bilde, i skarp kontrast til folkemengdene som er konsentrert på Markusplassen. Mazzorbo har bare 350 mennesker og ligger stort sett under radaren til sin mer populære nabo, den fargerike øya Burano, så å gå inn på vingården føles som å oppdage en av lagunens best bevarte hemmeligheter.

Øya Mazzorbo med noe så knallfint som en vingård midt ute i lagunen! I bakgrunnen, øya Burano med alle sine nydelige farger.

La Tenuta Venissa

Venissa

På Mazzorbo ligger den fantastiske og litt bortgjemte vingården Venissa. Med en håndfull delikate gjesterom, en restaurant med Michelin-stjerne og en enkel Osteria, er alt lagt til rette for et litt annerledes opphold midt i stillheten i lagunen. Venissa er mer enn bare en jordnær luksuseiendom. Det er et prosjekt som er dypt engasjert i Venezias historie og arv, som begynner med de opprinnelige druene; Dorona di venezia.

Delikate soverom

Venissa er hjertebarnet til Gianluca Bisol, en del av den fremtredende Bisol-familien som har produsert prisvinnende musserende viner i Veneto siden 1542. For seksten år siden, da Gianluca tok seg en tur i lagunen, kom han over fire drueranker ute på øya Torcello. Druene var ukjente for ham, litt gullaktig i fargen, så han spurte om deres opprinnelse og fant ut at det var Dorona di Venezia druen, hjemmehørende i lagunen og en av de sjeldneste variantene i verden.

Venezia har alltid hatt lange tradisjoner for vindyrking, frem 1966 da den store flommen utslettet mye av byens jordbruk og den sjeldne Dorona druen ble antatt tapt for verden. På Gianlucas vandring, klippet han noen stokker og fikk dem DNA testet. Da svaret kom og det viste seg å være selveste Dorona det her dreiet seg om, bestemte han seg for å gi nytt liv til denne eldgamle druensorten. Han overtok et forlatt benediktinerkloster med en inngjerdet grønnsakshage og plantet Dorona-druen på nytt i dens naturlige jordsmonn.

I dag blomstrer vinstokkene, et bevis på lagunens motstandskraft og en påminnelse om hvordan lidenskap og drivkraft er avgjørende for å opprettholde den enorme kulturelle rikdommen og arven som finnes overalt i Italia.

God lørdag!

Venissa Wine Resort
www.venissa.it
Fondamenta di Santa Caterina,
330142 Mazzorbo
Venezia
+39 041 52 72 281

2022 © Idea Design AS

Handlekurv

Du har ingen produkter i handlekurven.