Artisjokken kom opprinnelig fra Maghrebområdet, landene i Nord-Afrika langs Middelhavet. Her har den vært dyrket i mellom 5.000-10.000 år før den vandret over Middelhavet og inn i Italia blant annet.
Hvert år i februar mars, er disse nydelige råvarene å finne på markedene i Italia, og restaurantene setter dem på menyen igjen. I kokt eller rå utgave, litt avhengig av hvor i Italia man er. Dessverre, til min store skuffelse, er det få eller ingen som importerer de «riktige» artisjokkene til Norge, så jeg benytter derfor enhver anledning når jeg er utenfor landets grenser, og i sesong, til å fråtse i denne deilige grønnsaken. I tidligere tider ble den faktisk regnet som en afrodisiak.
Artisjokken er mer enn en grønnsak. Den er tegnet på at våren er kommet, i Roma især ettersom de vokser i områdene utenfor byen, ved Ostia og Civitavecchia, og er et uttrykk for livslyst! Artisjokken som ingrediens skal etter sigende ha visse lystfremmende egenskaper, så her er det bare å ta for seg og se hva som skjer!
Det er ikke bare i Roma artisjokken er et sikkert vårtegn. Det gjelder i Toscana også, og i motsetning til Romerne, som helst tilbereder artisjokken og serverer den varm, holder Toscanerne seg gjerne til den rå varianten. Insalata ai carciofi (min absolutte favoritt) er verdens enkleste rett å lage, og det er fest og fyrverkeri i munnen når artisjokk blandet med parmesan, olivenolje og en skvett sitron angriper smaksløkene.
Om dette ikke er prøvet ut, vil jeg på det varmeste anbefale det om Italia besøkes på denne tiden av året. Og til de som er heldige å ha grønnsaksbutikker med litt utvidet utvalg, vil jeg heller ta til takke med de litt for runde artisjokkene som egentlig er best til koking, og likevel begi meg ut på denne deilige smaksopplevelsen. De runde skal egentlig kokes, men what the hell, livet er ikke alltid perfekt!
Insalata ai carciofi
1-2 artisjokker pr person
Ruccola
Sitron
Olivenolje
Fremgangsmåte
Press sitroner og bland med litt vann (nok til å dekke artisjokkhjertene etter at bladene er fjernet)
Fjern bladene til du kommer inn til de myke lyse som ligger nærmest hjertet
Del artisjokken i to og skrap ut alle hårene
Legg dem i sitronvannet så de ikke blir brune
Skjær hver halvdel i skiver, gjerne så tynne som mulig og legg på en tallerken.
Bruk en ostehøvel og skjær av tynne lag parmesan som du smuldrer og har over artisjokkene.
Dryss olivenolje over og voilà, en frisk og deilig forrett eller siderett er klar for å nytes!
Riktig god lørdag og velkommen innom!