Stories MAGAZINE 4 år siden

Vitamin fra havet

Lørdagsbrev

Vel inne i andre måned med ´r, synes jeg det kan handle litt om fisken som skapte Norge – torsken. Da søsknene mine og jeg var små, hørte vi alltid at vi skulle spise fisk i månedene med ´r i seg. Og sånn har det fortsatt. Selv om torsken kanskje smaker aller best i perioden januar/februar til april, fryder vi oss likevel over torskemiddager minst én gang i uken.

Jeg er glad i mat og særlig i hverdagsmat, husmannskost og det meste som smaker av gode råvarer. Av alt det jeg får servert her og der, er det den enkleste maten jeg liker aller best – når jeg kjenner igjen ingrediensene på både smak og utseende.

I det siste har vi fått tips om en ny vri på torskemiddagene. Hvorfor vrir vi på tradisjonelle torskeskiver trukket i saltet vann? Jo, fordi vi synes det er så masete med store gryter og risiko for at skiven går fra hverandre.. og dessuten har vi en fiskemann i nærområdet vårt som vet hva han snakker om. Her er hans siste innspill på superenkel og supergod torskemiddag. Og mens du spiser deg god og mett på torsk, kan du f eks tenke på at torsken inneholder masse av mineralene selen og jod. Selen er viktig for antioksidantforsvaret i kroppen. Selen er et medvirkende stoff i et enzym som bekjemper skadelige kjemiske prosesser som skjer i kroppen. Jod er viktig for energiomsetningen, stoffskiftet og regulering av kroppstemperaturen. Det finnes faktisk dobbelt så mye jod i mager fisk ( f eks torsk) som i fet fisk (f eks laks). Torsk har et godt innhold av vitamin B12 som er viktig for at kroppen skal danne nye celler, eks røde blodceller. Vitamin B12 kan bidra til å forebygge blodmangel. Torsk er en kilde til omega-3 fettsyrene og solskinnsvitaminet vitamin D. Vitamin D er helt nødvendig for å få den riktige mengde kalsium i kroppen og dermed styrker og vedlikeholder skjelettet sterkt og godt.

OVNSBAKT TORSKELOIN PÅ ENKLESTE VIS

Det enkle er ofte det beste

Sett ovnen på 200 grader

Mangler du salt, mangler du alt…

Legg fiskestykkene eller fileten på et fat og strø over med grovt havsalt. Nesten så de er helt dekket. La dem ligge tildekket i en halv time.

Skylle deretter godt i kaldt vann, og legg dem over på bakepapir på stekebrett.

Bakepapir og ikke matpapir… på sistnevnte setter torsken seg fast

Stek i ca 20 minutter

Smelt smør, kok poteter og damp gulrøtter, og vips, har du et måltid av de sjeldne. Så enkelt og så rent, null niks jåleri, bare en masse vanvittig god smak!

God appetitt.

Visste du at..

Norge hadde aldri blitt nasjonen Norge uten torsken. Når og hvis oljen blir borte, vil torsken fortsatt svømme rundt i havet vårt. Torsken har preget norske matfat og norsk eksport fra vikingtiden og frem til i dag. I den kjølige nordnorske vinden tørket man torsken. Tørket og saltet torsk, eller klippfisk, ble en handelsvare over hele Europa, og med denne kunne norske fiskere bytte til seg edle varer. Tilgangen på billig salt fra Sør-Europa førte til at produksjonen skjøt fart fra 1700-tallet, og eksporten ble mangedoblet gjennom 1800-tallet.

Også tran og torskerogn ble eksportert til utlandet. I årene 1866–80 var eksportverdien av tran like stor som for tørrfisk. Rognen ble brukt som åte i sardinfisket, og gikk mest til Frankrike.

Litt velfortjent skryt..

Vår fiskemann i nærmiljøet der jeg bor driver en god gammeldags fiskebutikk, og legger sin stolthet i å tilby de beste varene, snakke oppskrift og generelt by på seg selv som den ekte nordlendingen han er.

Nyt dagen, god lørdag!

2020 © Idea Design AS

Handlekurv

Du har ingen produkter i handlekurven.