Den gode historien om rettferdig konsum satt i system og tilgjengeliggjort for alle, ble omtalt for et par år siden. Faktisk bare noen måneder før covid spente bein på oss alle. Og en god historie fortjener som kjent å bli fortalt om og om igjen. Og særlig når det legges til flere vers i form av nyåpninger rundt om i landet! Først ut er Hamar, og om litt står Stavanger for tur. I tillegg åpner LOKAL sitt andre utsalg i Oslo, nærmere bestemt i Hegdehaugsveien.
Tanken bak
Inger Marie Ommedal og Richard Patterson hadde en idé om at mat dyrket frem lokalt, burde ta større plass i dagligvarebildet vårt. Som tenkt, så gjort. LOKAL på Harbitz Torg i Oslo åpnet tidlig høsten 2020 og folket strømmet til. Lokal mat uten tilsetningsstoffer og fortjeneste til matvaregigantene, og har klamret seg fast under pandemien, og opplever endelig en deilig vår. En ny gren har under pandemien fått vokse seg frem, Hamar Bazar i den gamle ærverdige basarbygningen i Hamar sentrum, med en ingen ringere enn Innlandets mest sjarmerende energibunt Charlotte Sveinsen fra Hovinsholm på Helgøya, bak disken!
I bistroen er menyen basert på sesongens råvarer fra lokale leverandører. I bakeriet lages alle brød og bakervarer med økologisk surdeig. Ryktene sier at de lager Hamars beste pizza, også den basert på surdeig og toppet med norske råvarer. I kaféen serveres alt fra kaker, salater, smørbrød, varme lunsjretter, kaffe og vin- alt fra ansvarlige produsenter. I kjent LOKAL stil finner vi lokale produkter og delikatesser og et utvalg av våre egne ferdigmiddager.
Å forsvare lokal mat er viktig. For planeten. For menneskene. Mat er ikke bare drivstoff, det er kultur, historie og kjærlighet. Jo kortere avstanden er fra der maten dyrkes til der den tilbys, jo bedre er produktet for oss.
For mange lørdagsbrev siden, tok jeg for meg temaet om konseptet rettferdig konsum etter å ha kjøpt en kasse klementiner direkte fra en bonde i Spania, men på nett altså. Kassen ble sendt og bare noen dager senere var den kommet til postkontoret. Klementiner har aldri smakt så godt noen gang.
En spire var sådd, og nysgjerrigheten på småleverandører var på plass. Jeg ønsket veldig at noen skulle sette alle de små i et hyggelig system som fortsatt kunne være bedriftsøkonomisk bærekraftig. Mens jeg ønsket, var det noen driftige sjeler som handlet!
En lokal utfordrer til den norske dagligvarebransjen hadde plutselig stablet seg på beina, drevet at overbevisningen om at tiden er inne for å sette lokalprodusert mat, mindre matsvinn og mindre emballasje på dagsordnen.
Lokalgründerne
Inger Marie Ommedal har jobbet med mat hele livet. Hun startet og drev Tapas, den første tapas-baren i Norge, hvor jeg faktisk hadde sommerjobb mens jeg studerte i Italia på tidlig 90-tallet. Inger Marie har jobbet med markedsføring og produktutvikling for de største dagligvarekjedene og grossistene i Norge. I tillegg har hun gitt ut matbøker og skrevet reisereportasjer. Å si at hun har et bankende hjerte for mat og drømmer dag og natt om å bidra til å endre en skakkjørt dagligvarebransje, er ingen overdrivelse.
Richard Patterson har hotell og restaurant, samt en god porsjon mat i blodet med seg fra fødselen av, og har bygget på videre med filmproduksjon og driver i tillegg et kunstgalleri. De siste 15 årene har han tilbragt som produsent og mannen bak mange av de største reklamefilmproduksjonene i Norge.
Med andre ord, det er to tungvektere vi her snakker om og sammen er de LOKAL som i løpet av de tre siste årene har jobbet så og si døgnet rundt for å få en lokal utfordrer til den norske dagligvarebransjen på beina.
En butikk tuftet på gode verdier
Med det mener gründerne bak LOKAL en butikk og en møteplass som tar innover seg de utfordringer vi mennesker nå står overfor. Utfordringer nedfelt i FNs bærekraftsmål knyttet til ansvarlig forbruk og produksjon, til god helse og til bærekraftige byer og samfunn.
LOKALs målsetting er å skape og formidle verdier den gamle kolonialen ivaretok. De skal ikke bare være en matbutikk, men et sted hvor mennesker møtes, på tvers av generasjoner. Et sted der det er hyggelig å handle. Et sted du kan møte naboen til en kopp kaffe, et godt måltid eller et glass vin. En butikk med mindre, men bedre utvalg. En butikk med bare to sorter olivenolje, ikke tyve, og hvor de som jobber der faktisk kan fortelle deg hvor oljen, grønnsakene eller kjøttet kommer fra.
LOKAL skal samarbeide med lokale dyrkere slik at varene de tilbyr i størst mulig grad er kortreiste, ferske og i sesong. Alle er vel enige om at emballasjebruken i dag generelt er unødig stor og at et unødig stort utvalg varer koster mer enn det smaker.
Tenk smått, tenk godt og tenk langt frem.
LOKAL er fremtidens butikk og møteplass, og første butikk åpnet på Harbitz Torg i Oslo og nå er nr 2 godt i gang på Hamar.
Hos LOKAL kan du starte dagen på utenlandsk vis, tidlig om morgenen med kaffe og croissanter fra Lulu, LOKALs franske baker. Til lunsj settes dagens rykende varme focaccia på disken. Spis den der eller ta et stykke med deg dit du er på vei. I butikken finnes alt til middagen og hvis tiden er knapp kan du kjøpe ferdig middag med hjem. Torsdager er det aperitivo stemning på LOKAL fra kl 15-18 hvor snacks er på huset. Hver søndag kan du nyte vellaget kortreist mat noen stemningsfulle timer mellom 12-17 når Sunday Brunch Eats´n Beats går av stabelen.
Så hvorfor LOKAL Inger Marie og Richard? «Jo, fordi vi vil servere så lokal mat som mulig til lokalbefolkningen. Vi gleder oss til å ta dere i mot. Ute eller inne. Til morgenkaffen eller et lite glass i baren på kveldstid. «
God lørdag