×

Slow food på Östermalm

I Östermalms Saluhall fra 1888 har Stockholmere latt seg inspirere og forføre av mat på sitt aller beste.

For å kunne feire ytterligere 130 år med et av Stockholms fremste handelssteder, er hallen renovert og den opprinnelige stjerneformede planløsningen er gjenskapt. Vi svingte innom under vårt døgn i Stockholm, og tok for oss av Saluhallernas delikatesser!

I Östermalms Saluhall driver 17 forskjellige konsepter innen kjøtt, fisk og grønnsaker samt bakeri, og mange av dem er familiebedrifter som har drevet i flere generasjoner. Det som forener dem er interessen for virkelig god mat og det personlige møtet med kundene. Her tilbys alt fra ferske råvarer til ferdigretter av ypperste klasse. Det er her jeg ble introdusert for de deilige Wallenbergarne, karbonader på kalv. De selges ferdig tilberedt og pakkes i vakum så de tåler reisen videre. De som skulle få lyst til å lage dem selv finner oppskrift lenger ned i brevet. Kalvekjøtt kan bestilles fra de fleste slakterdisker rundt om i landet.

En elgammel møteplass

Den gang som nå, en møteplass for matinteresserte og lunch sultne forbipasserende. Mellom de små butikkene med nydelig utstilt mat, er det lagt til rette for å sitte ned, nyte synet av dette himmelske stedet, og innte et bedre måltid med vin til om man ønsker det. En ekte mathall hvor den mest kresne burde kunne bli tilfredsstilt. Å kalle det et mat-mekka er ingen undredrivelse.

Wallenbergare

Et høydepunkt fra det klassiske kjøkkenet er Wallenbergare. Det er mange historier bak oppskriften til Wallenbergere, man vet ikke helt hvilken historie som er sann. En av historiene er at Markus Wallenberg på midten av 1930-tallet kom til hovedbordet sitt på restauranten Cecil i Stockholm. Han var nettopp kommet tilbake fra en tur på kontinentet, hvor han hadde spist en fantastisk god grovmalt kalvefilet, eller tartar om du vil. Markus ba kokken Julius Carlsson prøve å lage noe lignende. Den legendariske kokken Julius Carlsson, mange kokkers store skrekk, kjent for sitt lunefulle humør og temperament, tok utfordringen og tilberedte det som nå kalles Wallenbergere.

Wallenbergare

400 g magert kalvekjøtt

4 eggeplommer

1 ts salt

1/2 ts ​​hvit pepper

1 ts tørket estragon, knust

1½ dl kremfløte

Brødsmuler

Smør

Bland kjøttdeig med eggeplommer, salt, hvitt pepper og estragonn i kjøkkenmaskin, og bland godt.
Bland deretter inn fløte, litt om gangen så ikke deigen skiller seg. Form røren til fire runde kaker og vend dem i brødsmulene.
Stek kalvekarbonadene i gullenbrunt smør på ikke altfor høy varme.

Server med potetmos, grønne erter, rørte tyttebær og klaret smør.

Smaklig måltid, og god lørdag!

2022 © Idea Design AS