Stories MAGAZINE 3 år siden

La raccolta

Lørdagsbrev

Vi er nettopp hjemkommet fra enda en tur til fabrikkene i Italia, og med deilig påfyll med hjem. Det nærmer seg la raccolta, selveste innhøsting av årets oliven og spenningen er stor. Større en vanlig. Både til hvor mye de får presset ut av de de små fruktene, og akkurat når de skal starte. Det kan variere fra år til år. Noen begynner nå i slutten av oktober, andre i begynnelsen av november. Italienere er vanligvis ikke så opptatt av vær, generelt godt vær tar de gjerne for gitt. Men i år har de vært uheldige og fikk en frostnatt eller to på vårparten som skapte forvirring i de millioner av oliventrær, og lite regn gjennom hele sesongen i tillegg. Det har gjort sitt til at avlingen i år er veldig liten og fruktene veldig små.

Men olje blir det, både av extra vergine og av det aller beste etter min smak, nemlig olio nuovo. Og et lite parti av nettopp denne magiske nye oljen, kommer snart til butikken vår. Følg med!

Er de klare tro?

Olivenolje deles gjerne inn i flere grupper, men den mest kjente og tilgjengelige er Olio d’Oliva Extra Vergine. Extra vergine olivenolje er ren fruktsaft presset fra oliven. Det er den eneste oljen uten tilsetninger, innblandinger, kjemikalier eller industriell raffinering. Smaken på oljen varierer ut fra hvilken sort oliven og hvor de kommer fra. Sortene er mange, men i Toscana, og hos Francesco, er det Leccino, Moraiolo, Pendolino og Frantoio som gjelder. Vanligvis produserer Francesco´s olivengård Il Peraccio, 6000 liter olje i året. Med de spesielle omstendighetene akkurat i år, bekrefter Francesco at det nå er knyttet stor spenning til hvor stor olivenproduksjonen faktisk blir.

Nyanser av grønt

De første dråpene er de edleste. Den helt nye oljen, kaldpresset og gjerne gjennom bastbrikker på gammeldags vis er så pur og ren som det går an. Denne oljen har en utpreger smak, den skal prikke på tungen og nesten virke litt sterk i halsen, og faller absolutt ikke i smak hos alle. Men de som elsker den, og i henhold til Francesco, nytes den best dryppet over lett ristet landbrød gnidd inn med hvitløk. Eller i grønnsakssupper. En deilig ministrone med ny olje over er høyt undervurdert etter min mening. Selv bruker jeg den til å dyppe oppskårne grønnsaker (fennikel, gulrot, selleri, reddiker) i, eller Pinzimonio på italiensk.

Olio nuovo

Francesco er født og oppvokst i sentrum av Firenze og hver sommer ble han og søsteren flyttet ut på landet blant oliventrær og vinranker, nærmere bestemt til Pelago 20 km øst for Firenze. Retning Pontassieve for de lommekjente. Et like vakkert landskap som på den andre og mer kjente vestsiden av Firenze, mer i retning Pisa og Siena, men intet dårlig valg hvis det er rustikt og stille bondelandskap man er ute etter. Og er det f eks matkurs med fokus på det autentiske italienske kjøkken man er ute etter, er det enda en grunn til å ta turen ut til Fattoria Il Peraccio. Francesco organiserer matkurs på eiendommen sin, og er det noen som kan sitt matfag, så er det han.

Pelago (FI)
Sommerhuset til Francesco og familie i sen aftensol her forleden. Er det rart vi ikke vil hjem?

I tillegg til å tilbringe sommeren blandet vinranker og oliventrær, og selvfølgelig som en del av gutta under innhøsting av druer først og deretter oliven, hadde Francesco og søsteren Chiara et litt ekstra spesielt kjøkken de kunne boltre seg i resten av året. Familien står nemlig bak ett av Firenze´s beste og kanskje mest kjente trattoria´er; Trattoria Cammillo i Borgo San Jacopo.

Det er fort gjort å går forbi, men for de som kjenner stedet, er det et symbol på kvalitet og byens beste råvarer. Aøt avhengig av sesong selvfølgelig.
Så toskansk det kan bli!
Kjøkkenet er fullt synlig fra spisesalen. Det er Chiara som driver Cammillo i dag og hun styrer med kjærlig jernhånd.
Zucchini fritti, et glass rødvin og en skalk brød… så er mye gjort etter en lang dag på hjul hit og dit.

Nyttig å vite

Olivenolje inneholder i hovedsak enumettet fett, antioksidanter, mangan, magnesium, fosfor, kalium og A- og E-vitamin. Bruk av ekstra virgin olivenolje i kostholdet gir dokumenterte helseeffekter, som høy levealder og beskyttende mot hjerte- og karsykdommer. Og drikker du litt rødvin i tillegg, så holder du blodet tynt og fint, hilsen min gamle farfar som sverget til et lite glass hver dag!

God lørdag, mens vi venter på at oliventrærne skal riste av seg sitt gull og vi snart kan tilby knallgod olivenolje i butikken vår. Hipp hurra for livet på gateplan og friheten til å velge akkurat de varene vil har lyst på.

Lyst til å besøke Cammillo?

Trattoria Cammillo
Borgo San Jacopo 57/r
50125 Firenze
Telefon +39 055 212427

2021 © Idea Design AS

Handlekurv

Du har ingen produkter i handlekurven.