Stories MAGAZINE 11 måneder siden

En hyllest til sommer

Matsak

Det er juni, det er sommer og det blomstrer overalt rundt oss. Dette er favorittårstiden min fordi jeg er så glad i alt som spirer og gror. Et tre med blomster jeg alltid legger merke til, både synsmessig og duftmessig, er hylleblomst. Kanskje er den litt mer utbredt i Sverige, eller de har sett verdien av planten i større grad enn det vi har.

En jeg snublet over, har forelsket seg helt i planten. Mie Dahlmann Jensen forteller om sitt forhold til hylleblomst i en sak på trykk i Ren mat. Les det gjerne her.

Hylleblomst er en plante med et rikt og fascinerende opphav. Hylleblomst vokser naturlig i hele Europa, Nord-Afrika og deler av Asia. Dens bruk går helt tilbake til oldtidens Egypt, hvor den ble brukt til å behandle øyeproblemer og sår. I middelalderen ble hylleblomst ansett som en magisk plante, og folk brukte den til å beskytte seg mot onde ånder og hekser.  

I dag brukes hylleblomst primært i matlaging og drikkeproduksjon, men altså ikke så mye her til lands, så det må vi stå for selv. De aromatiske blomstene gir en delikat og søt smak som passer perfekt til desserter, te og vin. Hylleblomst er også kjent for å ha helsefordeler, blant annet som en kilde til antioksidanter, og det sies at den kan hjelpe mot forkjølelse og influensa. 

Dette trenger du:
30 hylleblomster i full blomst
900 g sukker
1,7 liter kokende vann
4 sitroner
2 appelsiner

Slik går du frem:
Press saften fra en sitron og en appelsin, dette skal opp i gryten etterhvert.
Kok opp vannet, og ha i sukkeret.
Rør godt.
Skyll hylleblomstene forsiktig og legg dem over i gryten, og hell over saften av sitron og appelsin.
Skrell de tre andre sitronene og den andre appelsinen, og skjær dem i skiver og legger i gryten på toppen av hylleblomstene.


La blandingen stå tildekket i 24-48 timer før du siler saften gjennom et kjøkkenhåndkle. Et håndkle har du sikkert hjemme, men om du skulle trenge noen nye, så har vi noen vi liker godt her. De er både hyggelige å se på og absorberer fukt godt.

Den enkleste måten er å legge et håndkle over et dørslag, og sett det på en gryte eller bakebolle tilsvarende stor som gryten du begynte med. Deretter heller du forsiktig fra den ene til den andre.

Når frukten, blomstene og saften er ferdig silt gjennom håndkleet, presser du bare resten av saften ut.

Smak til og spe eventuelt ut med mer vann om du synes saften er for konsentrert. Eller spe den ut senere når den skal drikkes.

Hell saften over på sterile flasker og sett dem kaldt. De tåler å stå inntil 6 uker.

Ønsker du å pimpe opp hylleblomstsaften og lage en Spritzlignende variant, så blander du halvparten hyllebærsaft og prosecco, legger i en liten bunt mynte og vipst, så har du en fresh sommerdrink til terrassen.

Bli din egen leverandør

Hvis du vil dyrke hylleblomst i hagen din, og dermed sikre kontinuerlig tilgang til deilig saft, er det viktig å gi planten godt med vann og passe på at jorden ikke tørker ut. Hylleblomst er en flerårig plante som kan bli opptil 10 meter høy når den får lov til å vokse fritt. Hylleblomst kan trives i ulike typer jordsmonn og klimaforhold, men det foretrekker generelt fuktig og næringsrik jord. Planten kan vokse i skog, på enger, langs elver og i hager og parker.

Nyt sommerdagene!

2023 © Idea Design AS

Handlekurv

Du har ingen produkter i handlekurven.