×

Økologisk paradis på Hvaler

Forrige lørdag skrev jeg om agurksylting og hvordan vi til slutt måtte helt til Hvaler for å få tak i de deilige små godsakene. Dette ga meg en fin anledning til å ta tak i noe jeg har ønsket å ta tak i lenge, men ikke funnet anledning eller inngang til. Nemlig å besøke to tidligere bysjeler med mote- og fotobakgrunn, fra både Oslo og Paris. Else og Dag er ikke som alle andre, de valgte vekk storbyliv og trakk seg tilbake til jordnære sysler ytters på Hvalerøyene. Korsvold Gård er adressen og alt som kan spire og gro ved hjelp av luft og kjærlighet er deres hverdag. Jeg legger ved en referanse til en sak om dem i Ren Mat hvor de uttaler seg om økologisk landbruk og litt om holdningen til hva bra mat bør koste. Les den her.

Fra tidlig til sent, gårdsliv er vel alt annet enn et latmannsliv..
Det drives ute og inn om hverandre
Tomater
Fennikel
Gulrøtter
Hvitløk

Korsvold Gård

Korsvold Gård er et økologisk småbruk på Kirkeøy i Hvaler kommune som produserer et stort utvalg økologiske grønnsaker etter kjøkkenhageprinsippet. Frøene de benytter er av de gamle åpenpolinerte sortene, ikke hybrider. Etter deres mening smaker disse bedre og plantene er mer motstandsdyktige.

Frøene de benytter er av de gamle åpenpolinerte

«Vi etterstreber å ha et økosystem innen gården, med riktig tilpasset antall dyr, og vekster for å være mest mulig selvforsynt med gjødsel og fôr», forklarer Else. «Det lokale dyrelivet og den nærliggende faunaen ser vi på som en del av gården». Produktene fra gården omsettes lokalt, og direkte til forbruker på Bondens marked og gårdsutsalg, eller direkte til restaurant. Else forteller at det er viktig for dem å kunne treffe de som tilbereder og spiser maten de lager.

Spælsau på skjærene
Vestlandsk Rødkolle, mon tro hva de ville sagt om et møte med Telemarkskuene til Heidi på Ousdal?
Lykkelige sauer gir velsmakende kjøtt, hvor enn hjerteskjærende det virker, så er naturens kretsløp som råder

Av dyr holderde gammelnorsk spælsau som beiter på holmer og strandbeiter i nærmiljøet. De har dyr på Tisler og på Søsterøyene i Ytre Hvaler Nasjonalpark, og sauene pleier kulturlandskapet samtidig som de får en fantastisk smak på kjøttet av det de spiser. I tillegg har de storfe av rasen Vestlandsk Rødkolle, og griser i sommerhalvåret. Hallo! Sover disse menenskene i det hele tatt? De to gangene jeg var innom for å hente agurker som det for øvrig i år ikke er noen selvfølge at blir høltet i det hele tatt på grunn av manglende arbeidskraft, på grun av covid, på grunn av at de gjerne er tilreisende over landegrensene og akkurat nå i år ikke fikk innreise i tide, møter jeg Else som ser så opplagt og strålende ut at jeg et øyeblikk kunne tro at hun driver et fasadespill her! Men jeg vet bedre.

Bondens Marked her eller der, Else stiller med de beste varene på torget!

For i tillegg til å drive dette briljante gårdsbruket med de deiligste gammeldagse varer, stiller hun på samtlige av Bondens Marked innen hennes radius, som for en vanlig menigmann antagelig villa favnet om de aller lengste turene unna heimen. Men Else gir gass, hun står på, tidlig og sent, og høster energi fra det hun driver med like mye som hun høster produkter andre får energi av. Jeg bøyer meg i støvet helt enkelt. Og minner meg selv på drømmen jeg har om å bli gardskjerring når jeg blir stor, eller var det storgårdsfrue, husker ikke for jeg skifter mellom alt det jeg så gjerne vil her i livet…

Tilbake på gården fortsetter vi inventartellingen og legger til at Else og Dag har en liten eggproduksjon av forskjellige hønseraser som bor i intet mindre enn et mobilt hønsehus. Denne driftsformen gir hønene tilgang til fersk gress hele den grønne sesongen, om vinteren får de grønnsaker, høy og økologisk kornavrens i tillegg til soyafritt fôr. Hmm det får tankene til å vandre noen hundre kilometer nordover til Helgøya, nærmere bestemt til de lykkeligste fjærkledde skapningene jeg kjenner. Mer om det senere.

Produkter fra Korsvold Gård finner du på deres eget utsalg hjemme på gården om sommeren, og på Bondens Marked Oslo om høsten. I tillegg leverer de til noen utvalgte restauranter og spesialforretninger. Nå som viruset har sluppet taket er det vel få unnskyldninger for ikke å ta fatt på byens spisesteder, de som bor der.

På spørsmål om hvordan de faktisk endte opp som bønder på Hvaler er svaret enkelt. Vi endte opp som matprodusenter fordi vi er så ekstremt glade i god mat! Jeg har bodd lenge i Frankrike hvor jeg kunne handle økologiske grønnsaker og annet på markedet. Dette ble et stort savn da jeg flyttet hjem til Norge i 1998. Den gangen var det lite ferskvarer å finne, og spesielt økologiske varer. Så da var det bare å begynne å dyrke maten selv. Men det er ikke til å legge skjul på at veien fra bevisst forbruker til bonde har til tider vært ekstremt bratt!

Else avslutter med Jå si at hun håper de som spiser maten deres er mennesker som er opptatt av hva de spiser, hvordan den blir til, og som vet å verdsette kvaliteten, kjærligheten og alt arbeidet som ligger bak et godt produkt. Som bryr seg om at de prøver å ta vare jorda, og at dyra deres har det godt så lenge de er hos dem. Og som forstår at kvalitet koster litt ekstra!

For å teste Else og Dags usedvanlig velsmakende produkter, skal du oppsøke følgende steder:

Spesialbutikker 

Fjelberg Fisk og Vilt Oslo
Gutta på Haugen Oslo
Maschmanns matmarked Skøyen
Fiskeriet Oslo

Restauranter

Restaurant Maaemo Oslo
Restaurant Kontrast Oslo
Munchmuseet Oslo
Farine Oslo
Pillefyken Oslo
Restaurant Gamle Tårnhuset Kolbotn

I stum beundring for den innsats som daglig legges ned på gården, ukedag eller helgedag. Jordbruk og dyrehold er ikke aktiviteter som kan settes på pause, det pustes, spirer og gror uavhengig av tid og dag. Det er et valg Else og Dag har tatt som har konsekvenser antagelig langt utover det vi vanlige byfolk skjønner seg på.

Takk for innsikt i et nydelig annerledesliv Else!

God lørdag

Alle foto: Korsvold Gård

2021 © Idea Design AS