I sommer lærte jeg om Mimi Thorisson – en kilde til stor inspirasjon, og en smule misunnelse skulle det vise seg.
Hvis du er som meg – litt over snittet opptatt av mat og vin, interiør, estetikk kan det tenkes at du vil nyte å stifte et nærmere bekjentskap med Mimi. For når alt dette iscenesettes med en bravur som det hun presterer, kan man lett melde seg litt uvel en dag og bare bli sittende hjemme og surfe gjennom instagrammen hennes, eller nå, flytte inn i hennes siste kokebok, Old World Italian som du veldig snart finner i butikken hos oss, både på nett og på gateplan.
Mannen hennes, islandske Oddur Thorisson er fotograf og har tatt bildene i boken hennes, og ellers overalt der de ferdes. Og ferdes gjør de. For de som følger dem på sosiale medier får med seg at de lever et alt annet enn et A4 liv! Og moro må de ha det, hver dag. Jeg deler dette med glede og et lite snev av misunnelse for eventyr-livet hun ser ut til å leve. Mulig ikke alle drømmer om å bo på slott i Médoc, Bordeaux eller bynært i Torino og se ut som en prinsesse på vei til ball uansett aktivitet, men fascinerende er det synes jeg, å dykke inn i hennes univers av mat og estetikk.
Mimi har vært lidenkapelig opptatt av mat helt siden hun var liten. Barndommen ble i stor grad tilbragt mellom restauranter i Hong Kong hvor hun er født, og bistroer i paris og Sør-Frankrike der hun tilbragte ferier sammmen med familien, hos sin franske bestemor. Mat var noe hun tenkte på hele tiden, og var lykkeligst hver gang de satt til bords.
Etter et liv fullt av eventyr og reiser, karriere innen mote, media og TV, slo hun seg ned i Paris med mannen sin Oddur. De hadde begge barn fra før av, Mimi ettt og Oddur to, og sammen lagde de fire til! Med syv barn og fire hunder, var boligen i Paris ikke lenger så egnet, og livet på landet fristet.
Médoc i Bordeaux ble neste stopp, på ingen måte planlagt, men likevel det var dit det bar og alt har vært et eventyr siden.
Med så mange munner å mette, har de siste årene i all hovedsak vært tilbragt på kjøkkenet hvor hun ikke bare har hatt stor glede selv av å lage mat, tenke mat, skrive ned om mat, men hun har i tillegg høstet glødende anmeldelser fra familien. I 2014 følte hun for å dele sine kulinariske opplevelser med noen venner, og slik ble hennes første kokebok Manger, født. Summen av egen blogg om mat, vertinne for matprogrammer på fransk TV og en egen drøm gjennom hele livet ble boken A Kitchen in France.
Verdensvante Mimi og islandske Oddur er stadig på farten og nå sist, faktisk under korona gikk turen til Italia hvor de illustrerer i vakre bilder, områder langs kyst og innland i Italia, så fristende at savent blir enda større jo mer vi blar i Mimis siste utgivelse, Old World Italian. En kokebok med enkle, autentiske oppskrifter inspirert av Italias produsenter og rike matarv.
Boken Old World Italian fanger opp reisen i Italia og de kulinariske skattene de oppdaget. Fra Toscana til Umbria, til Napoli og enda lenger syd, til Sicilia dykker Mimi inn i Italias mangfoldige regionale retter og deler 100 oppskrifter på autentiske, klassiske retter, beriket av samtaler med hengivne mateksperter som deler av sine nedarvede teknikker og historier.
Mens boken leses, skjemmes leseren bort med Agnolotti med salvie og smør fra nord, tomat-ragù og pasta i sørvest og utsøkte retter basert på sjømat fra Sicilia. Mytene i italiensk matkultur avdekkes etterhvert som vi lærer å tilberede en perfekt pizza i napolitansk stil hjemme eller lage den mest sublime Cacio e pepe.
Full av lokal farge, historie og kultur iscenesatt av stemningsfulle og nesten magiske bilder tryllet frem av fotografmannen hennes Oddur, vil Old World Italian få deg til å føle deg som en av gjestene rundt familiens bord i Italia, antagelig så nærme du kommer med mindre du faller for fristelsen til å delta på en av work shop´ene di arrangerer. Du finner mer om dem her.
For de av oss som ikke kan reise til Italia eller delta på work shops, er boken en deilig flukt fra virkeligheten.
God flukt og god lørdag!