København er bare deilig, virkelig en levende by med menneskene som oppleves som de tar livet ganske med ro. Jeg elsker bildet under av damene på sykkel, knipset mens vi ventet på grønt lys. Den ene med sin sorte tangatruse synlig over en «sægga» bukselinning (feel free, zoom inn), en topp med dansende frynser og halve overkroppen til gjennomlufting, med høyhælede sandaler og flagrende hår. Den andre litt mer påkledd, men like avslappet. Og det beste, beklager hvis jeg fornærmer noen her, det beste er et komplett fravær av teknisk tøy, ville blikk og triatlongrimaser i ansiktet. Hjelm var det sånn cirka 1 av 10 som brukte.
En annen liten observasjon var i hvilken grad København er en åpen og tilgjengelig by, selv med bil. Vi ankom nemlig i bil og vi kunne bruke bilen overalt i byen, både i indre og ytre by. Med andre ord, en fullt levende by med fremkommelighet overalt.
Vårt besøk i København var som tidligere nevnt motivert av endelig å kunne møte en av våre leverandører fra New York, Lola Hats. De deltok på en messe i København etter at et event i Paris var blitt kansellert, og plutselig bød anledningen seg til å møte dem face to face. Jeg kan røpe såpass at neste års raffia hatter blir mange og superfine! Det er bare å glede seg. Utover denne avtalen, skulle vi bare hygge oss. Og med hygge mener vi å fylle på med opplevelser og informasjon, dykke ned i gamle arkiver over dansk porselensfajanse og generelt nyte en dag og en natt i København.
Påfyll av grønt
Vi visste at danskene ligger langt foran oss i på utvikle spennende matkonsepter, og at de gjerne dyrker der ingen skulle tru at noko kunne gro. På tide å besøke tåkgården på Østrebro.
ØsterGRO er både en takgård og en tilknyttet CSA -forening (Community Supported Agriculture), som ble etablert våren 2014 av Kristian Skaarup, Livia Urban Swart Haaland og Sofie Brincker. Visjonen bak gården var å skape en lokal og bærekraftig matproduksjon i byen og derved gi innbyggerne i storbyen muligheten til å følge et økologisk landbruk på nært hold. Denne visjonen ble en realitet i løpet av gårdens første år, da ØsterGRO for første gang sommeren/høsten 2014 matet 16 lokale familier med økologiske, lokalt dyrkede avlinger fra taket.
ØsterGRO ble skapt basert på en vill idé, inspirert fra de store utland der ute i verden og mye mot. Ideen ble en realitet sammen med en visjonær fornyelse av området, en tillitsfull byggeier og støttende fond og stiftelser, som alle trodde på prosjektet for å lage en økologisk gård midt i København. Startskuddet for ØsterGRO – Danmarks første takgård, var med ett i gang.
Det første spadetaket ble senere omgjort til mange, og det tidligere grå og tomme taket ble omgjort til en takgård. En tidlig vårdag i april 2014 ble 110 tonn jord fraktet opp på taket på det gamle bilauksjonshuset, som var tilberedt med underlag og kanter laget av dyktige snekkerlærlinger fra Copenhagen Technical School. Hele lokalområdet fikk tilbud om å være med på dugnaden, og i løpet av én helg var jorden fordelt og fundamentet lagt. Med god kompostering kan frø og ideer spire løs og vokse til stedet som ØsterGRO er i dag med grønnsaksåker, bier, drivhus, kyllinger, kaniner, kompost, utendørs kjøkken, liv og glade dager.
Samhandlingskultur
I dag har ØsterGRO 40 medlemsfamilier som får grønnsaker, egg og honning fra taket en gang i uken i løpet av sesongen. ØsterGRO blir ivaretatt, pleiet og utviklet av to av initiativtakerne, ansatte og alle engasjerte medlemmer og frivillige som ønsker å ta del i arbeidet. Taklandbruket selger i samarbeid med Seerupgaard, som er en nystartet økologisk gård i Dragør. Seerupgaard leverer flere av avlingene som krever litt mer jord, for eksempel poteter. Visjonen bak ØsterGRO er ikke at byer i fremtiden skal være selvforsynt med mat som dyrkes på takene – men å skape en kobling mellom land og by. Urbanisering har bidratt til at vi har mistet grunnleggende kunnskap om hvordan maten vår dyrkes og produseres. ØsterGRO har som en av sine visjoner å bringe denne kunnskapen tilbake til byene.
Bærekraft er nøkkelordet i ØsterGROs tankegang, og engasjement, formidling og erfaringer er virkemidlene. Visjonen er å gjøre byen grønnere, økosystemer mindre fremmede, samt å samle lokalsamfunn rundt mat og økologi. ØsterGRO er en plattform for kunnskapsdeling, en forrett for store og små, en grønn oase midt i betongjungelen, hvor besøkende og medlemmer kan inspirere hverandre til en mer bærekraftig livsstil.
Du kan også leke bonde for en dag og få litt jord under neglene om det skulle passe. Hver onsdag er det åpen gård og alle kan melde seg på til dyrking, luking, kompostering, mating av dyr eller bare være en del av et energisk team på toppen av København.
God lørdag.