Årets første lille epistel oppfordrer til å gjøre noe som tar tid. Her skal det forberedes, tilberedes og ventes. Fin anledning til å la tanker vandre eller tilbringe tid sammen med en du er glad i. Det skal handle om mat, nærmere bestemt noe søtt og godt, og noe som opprinnelig kommer fra Italia.
Men først
Mens jeg studerte i Firenze i begynnelsen av 1990-årene, bodde jeg en periode på et rom i leiligheten til Concetta, en god venninne av Sidsel, min «italienske mormor». Concetta var forlagsdirektør med sitt kontor i Venezia og Roma, og pendlet ukentlig mellom disse to stedene. Innimellom var hun noen dager hjemom leiligheten i Firenze hvor jeg bodde. Ikke før hun hadde satt foten innenfor døren, var forkledet på og kjøkkenet fullt av liv. Og jeg fikk være tilskuer! Concetta tryllet frem retter jeg aldri hadde sett maken til. Det var dufter og smaker så eksotiske og avanserte, og likevel så enkle. Det er mye takket være henne at en dyp kjærlighet for det enkle italienske kjøkkenet lever i beste velgående hos meg idag. Concetta introduserte meg også for appelsiner for eksempel, slik appelsiner egentlig skal smake og være. Og når de egentlig skal spises. I november det året jeg bodde hos henne, fikk hun sendt opp en kasse fra Sicilia. Jeg tok kassen i mot ettersom det var jeg som var hjemme da de kom. Jeg husker den dag i dag hvordan de duftet! Appelsiner på super´n er liksom ikke helt det samme…
Hun lærte meg også om den italienske dessertvinen, Marsala. Eplekaken det handler om i dag, er ikke Concetta´s oppskrift, men å ha Marsala tilsatt i mørdeiger og kaker, er hennes idé.
Det tar tre timer..
Sett av tre timer, for dette er en kake som tar tid! Hent frem alle ingrediensene og paiformen. Begynn med deigen, for den skal avkjøles i minst 30 minutter etter at den er ferdig. Lag alt det andre mens deigen avkjøles. Lag Mascarponekremen og sett den kaldt. Skrell til slutt eplene og legg dem i en bolle med vann og saften av et par sitroner for at de ikke skal bli brune. Hakk nøtter og gjør klar syltetøyet, se liste over ingredienser under.
Slik går du frem:
Deigen
- 155 g hvetemel
- 55 g sukker
- 1 teskje revet sitronskall
- 60 g meierismør, avkjølt og delt i terninger
- 1 eggeplomme
Lag deigen ved å blande mel, sukker, revet sitronskall og en klype salt (bokstavelig talt) i en bolle. Kna inn smørterningene, ha i eggeplommen og 2-3 teskjeer kaldt vann. Bland med hendene til deigen er jevn og fin. Legg den over på en lett melet overflate og kna den myk, bruk mer mel om nødvendig. Avkjøl i plast ca 30 minutter.
Forvarm ovnen til 190 grader og smør paiformen så den er klar.
Moroa begynner
Ta ut deigen fra kjøleskapet og kjevle den flat og rund til du ser at den dekker hele formen. Legg deigen forsiktig over i formen og skjær av kantene med en kniv. Dekk paiformen med bakepapir og fyll formen med ukokt ris eller bønner. Stek på 190 grader i ovn ca 15 minutter.
Avkjøl kakebunnen. Senk temperaturen til 170 grader. Kaken skal stekes på denne temperaturen til slutt.
Mascarponekrem
- 250 g mascarpone
- 55 g sukker
- 1 egg
- 1/4 teskje vaniljeessens (slump gjerne i litt ekstra, eller smak til)
- 1 spiseskje hvetemel
- 2-3 spiseskjeer melk
Mascarponekremen lages ved å blande mascarpone, suker, egg, vaniljeessens og mel til det er mykt og jevnt. Gjerne med håndmixer. Ha i litt melk om nødvendig. Kremen skal være smørbar. Ikke flytende. Dekk paibunnen med mascarponekremen, bruk en skje så det gjerne er litt ujevnt dekket.
Topping
Ha aprikossyltetøy i en gryte sammen med Marsalavinen, la det redusere litt, sett det til side men la det være litt varme på så det ikke stivner. Skal brukes til å pensle over eplene til slutt.
Grovhakk hasselnøttene og brun dem forsikitg i en stekepanne. Sett til side.
Når kakebunnen er ferdig avkjølt fylles den med mascarponekremen.
Eplene
- 8 epler
- saften av 2 sitroner
- 45 g grovhakkede ristede hasselnøtter
- 1 1/2 spiseskje sukker
- 1 spiseskje aprikossyltetøy
- en god slump Marsala vin
Skrell eplene, del dem i to, ta ut kjernehuset og legg dem i bollen med vann og sitronsaft.
Del epledelene i grove skiver, båter eller la dem være halve (men da bør de kokes litt bløte først og så avkjøles) og dandér dem i paiformen etter ønske. Pensle over med aprikossyltetøyet og strø over hasselnøttene til slutt. Mandler kan eventuelt brukes hvis noen ikke tåler hasselnøtter. De trenger ikke brunes i panne.
Stek kaken ca 45 minutter. Kremen vil være flytende etter steking, men den «setter» seg når kaken avkjøles. Den er vidunderlig god sammen dag, men kanskje enda bedre dagen etter!
Buon divertimento, og god lørdag!