En gledelig snabbtur til Stockholm for noen uker siden fant sted, og vi la inn en dag ekstra for å fylle opp inntrykkstanken som i lang tid har vært litt slunken.
Det var ikke akkurat vår i luften ennå, men vi kunne ane en svak duft av Europa. Både Tore og jeg blir litt ekstra eksaltert av nettopp det.
Vi kjørte bil fordi vi ikke gadd å stå i testkø på Gardermoen vei tilbake, og vi begynte dette lille hverdagseventyret kl 5 om morgenen. Et ikke helt uvanlig tidspunkt for oss å begynnne dagen. Enten er det fordi vi begynner å bli eldre, og mange eldre våkner tidlig, eller så er det at Tore har adoptert min kroppsklokke som gjerne hyler i 4-5 tiden.
Tore har vært på road trip før, og står ikke tilbake når det dreier seg om et lite pusterom utenfor landets grenser. Ganske nøyaktig 5,5 timer brukte han på å lose oss inn til Stockholm, i nydelig vintervær den ene dagen og regn den andre dagen. Litt som hjemme med andre ord.
Møtene våre var først dagen etter, så ved ankomst var første stopp hotellet vi, eller egentlig mest meg, for det er jeg som er den særeste av oss her også, hadde valgt for natten – Villa Dagmar på Östermalm. Tilfeldigvis vegg i vegg med Saluhallen hvor vi skulle innta en laaang lunch og diverse innkjøp av verdens beste retter å ta med hjem. Det var planene vi hadde den dagen.. og middag ble inntatt hos en gammel venn på Lidingö.
Hvem er så denne Dagmar?
Inspirasjonen bak Villa Dagmar er Dagmar Bergsten; et moderne, verdslig og nysgjerrig individ, med lidenskap for reise, kultur og sosiale scener. Og i familie med dagens eiere av både Villa Dagmar og Hotel Diplomat.
Dagmar Bergsten var en kvinne som likte de finere tingene i livet. Hun reiste ofte til utlandet med sine internasjonale venner, likte middelhavsmat og tok inn arbeidet til kunstnere som dominerte Europa på begynnelsen av 1900-tallet. Hun ble inspirert av sterke kvinner som Karin Larsson, Sonia Delaunay, Helle Nice, Gertrude Stein, Hilma af Klint, Peggy Guggenheim og Kiki De Montparnasse – visjonære som sto for kultur, intellekt og modernitet.
Navnet Villa Dagmar stammer fra Karl og Dagmars private bolig i Båstad, et klassisk og elegant hjem omgitt av en vakker rosehage. Villa Dagmar, den gang omtrent som i dag, var en flukt fra den travle byen, et eklektisk og koselig samlingssted for venner og familie på 1920-30-tallet. Villaen var fylt med friske blomster og dekorert med den omfattende kunstsamlingen som paret skaffet seg under lange reiser, gjennom Europa men også Egypt. I samlingen deres var verk av gamle flamske og italienske mestere, samt franske møbler og skulpturer fra 1700- og 1800-tallet. Residensen er inspirert av Villa d’Este i Roma og av Villa San Michele på Capri, som ble bygget av den verdenskjente forfatteren Axel Munthe. Axel, som var dronning Victorias lege og ryktede elsker, bodde på Nybrogatan 25 – 27, der Villa Dagmar holder til i dag.
Familien Malmström, grunnleggerne av Villa Dagmar er også eiere av Hotel Diplomat siden 1960-tallet. Deres nådeløse streben etter å skape førsteklasses og minneverdige hotellopplevelser har satt dem i forkant av Sveriges gjestfrihetsvirksomhet. Og som de lykkes!!!
La oss tråkle oss litt bakover
Villa Dagmars historie går tilbake til 1914, midt i en brennende verdenskrig. Det var Karl Bergsten, en tidlig børshai med stor sukksess som børsspekulant, kunst og eiendom, som ønsket å gi sin elskede unge kone, Dagmar, det vakreste huset de kunne tenke seg i et av de vakreste steder de hadde sett..
Det tok fire år før den vakre villaen endelig sto ferdig i all sin prakt. Mens dyktige, lokale håndverkere jobbet i Båstad sammen med datidens mest anerkjente arkitekter, tordnet krigen ut i Europa. Strandpromenaden i Båstad oste av romantikk og skjønnhet i stedet. Spade for spade, og spiker for spiker ble en av Nord-Europas vakreste privatboliger reist.
Et par år etter at Karl startet byggingen av Villa Dagmar i Båstad, kjøpte han Villa Gerber i Diplomatstaden på Djurgården, og kjøpte deretter en eiendom på Strandvägen som nå er Hotel Diplomat og fortsatt eies av samme familie. Karl omdøper Villa Gerber til Villa Dagmar så snart den er i hens eie og plutselig eksisterer det to fantastiske hus med samme navn, både i Båstad og i Diplomatstaden.
Da Stockholmsbørsen raste i 1916, viser det seg at Karl har gjort et genialt grep ved å selge aksjer og investere i eiendom noen år tidligere. Karl, Dagmar og deres 20 år gamle datter, Elisabeth, ser med forventning på fremtiden. Første verdenskrig er over, og som prikken over i-en skal de ha innflyttingsfest på Villa Dagmar i Båstad.
I løpet av de glade 30-årene blir Båstad en møteplass for Stockholms øvre elite og Villa Dagmar et åpenbart sentralt punkt. Elisabeth gifter seg med den kjekke Davis Cup-spilleren Sune Malmström og bryllupet feires i Villa Dagmars engelske hage. Kong Gustav V blir nær venn med familien og tilbringer etter sigende mange glade stunder i Villa Dagmar.
Familien Bergsten-Malmström eide huset gjennom hele 1900-tallet frem til Elisabeths død i 1998 og i 2000 tok dagens eiere over og startet en varsom renovering av den vakre eiendommen som fortsatt er unik i Nord-Europa. Så da Villa Dagmar ble solgt i 2020, er det med andre ord for tredje gang på over et århundre.
Om alt faktisk var bedre før, skal jeg ikke uttale meg om, men kanskje var det litt mer stil? I hvertfall innen enkelte kretser.. Stockholmsføljetongen fortsetter lørdag om en uke.
God lørdag!