×
Stories MAGAZINE 9 måneder siden

Takk for i år

Lørdagsbrev

På tampen av året, takker jeg av fra skrivestuen. Da vi stengte butikken lille julaften er det med et lettelsens sukk, for jeg innrømmer gjerne at dette året har vært tøft. Opp- og nedturer har fulgt hverandre gjennom hele året. Første del var oppturpreget, med et deilig etterslep etter kjøpefesten som preget hele slutten av 2021, men så besluttet Russland å føre krig mot Ukraina av alle ting. Her på gateplan merket vi nok ikke så mye til det før etter sommeren. Men fra august av begynte vi å kjenne på en ny og annerledes vind i seilene. Konsekvensene av krig i Europa — høyere matvarepriser bl a, endret folks adferd. Samtidig gikk strømprisene i været, noen mener pga krigen og andre mener pga dårlig planlegging fra politikernes side, og så kom det ene rentehoppet etter det andre på toppen av det hele.

Fra august og utover hører vi ikke om annet enn dyrere matvarer, dyrere strøm og stigende renter, selv om det sikkert har vært en masse gladsaker også. Psykologien i dette legger enda en sten til den allerede tunge byrden, og vi endrer adferd.

En gladsak

Og kanskje slår en annen faktor inn, dette med at vi i noen år nå har blitt matet med tanker om gjenbruk, reparasjon og redesign. Og det kjære venner, er jo intet annet enn en skikkelig gladsak! For vi vet jo alle hvilket miljøsvin klesindustrien er. Vi har alle sett fjell av tekstiler som dumpes. Vi skjønner alle at det produseres for mye. Og nå som muligheten for å reparere aldri er særlig langt unna, skulle det vise seg å skrante på nål og tråd hjemme. Selv jeg som for snart 10 år siden meldte meg på i kategorien klesproduksjon, skjønner at dette snart en ende må ta. Om ikke en ende, så i hvertfal en endring.

Da minnes jeg nok en gang på at det er mye lykke i å være en liten aktør, for muligheten til å endre konsepter og skrive om historiene blir litt enklere enn om man er en gigant av et konsern.

Jeg liker å være i forkant av begivenhetene, både privat og i jobben min. Siden påske har jeg faktisk ikke lykkes i dette, og det plager meg. Følelsen av å ha hengt etter meg selv og bedriften min som et slips, er ikke behagelig. Jeg vet hva jeg bør gjøre — si mere nei! Jeg går i samtaler med en filosof med jevne mellomrom, og der snakker vi om alt, og i det siste mye om å sette grenser for seg selv. Min filosofvenn slår i ermlenet på stolen sin og sier «Kine, du må lære deg å si nei». Så enkelt. Og så vanskelig. Jeg skal øve meg veldig på dette i 2023.

Når julen nå står for tur, gleder jeg meg til noen dager fri sammen med barna. Butikken åpner igjen mandag 2. januar. Da feirer vi et nytt år med blanke ark, og gleder oss til mange spennende prosjekter. Det blir mer enn noen gang i om- og gjenbrukens tegn og samarbeid om dette er allerede på gang.

En ny vår

Når vinterdvalen legger seg gleder vi oss til å vise frem nyheten for vår/sommer´23. Men helt nytt blir det ikke, for modellene er mange av de samme, og mange av stoffene har alle sett før. Men kanskje ikke på akkurat den modellen, eller med akkurat den tvisten. Det er jo litt sånn konssptet vårt er. Vi leverer jevnt og trutt det kundene våre liker og føler seg vel i. Og vi vet at de liker tilgang på modeller som de synes fungerer for dem. Å forandre hele konseptet fra år til år overlater vi til andre.

Vi har lagt stor vekt på å bruke så mange meter som mulig av stoffer vi allerede har på fabrikken. Bruke opp og heller legge til noen meter ekstra. For oss er ingenting av dette nytt, for vi har sett det et år allerede. Vi var i Italia og fotografrete kolleksjonen i mai tidligere i år. Den reisen var definitivt en av oppturene. Se noen smakebiter av kommende kolleksjon under.

Med dette bakteppet, gleder jeg meg veldig til et nytt år, til en ny vår og til nye muligheter, og håper alle har hatt en fredelig og hyggelig jul. I dyp takknemlighet til alle som titter innom både på gateplan og på nett, til dere som heier fra sidelinjen og fyrer opp energien vi trenger for å holde ut, og ikke minst til det kjære teamet på jobben — Maud, Lotta, Katharina og Vera. Og til Heidi fotograf og Alessandra modell — uten alle dere med forskjellige oppgaver og kompetanse hadde ingenting av dette vært mulig.

GODT NYTT ÅR!

2022 © Idea Design AS