Jeg er ingen fanatiker i noen retning, skulle det vært noe, så måtte det være fanatisk opptatt av friheten til å være meg og klare meg selv. Det har sine helt naturlige forklaringer som ikke passer inn akkurat her.
Men relevant likevel; frihet skaper mye godt. Ikke bare for oss mennesker, men også for dyr. I dette tilfelle kyllingene til Marianne Olssøn på Hovelsrud ved Mjøsa!
For litt siden deltok vi på Juli-markedet til Charlotte på nabogården Hovinsholm. Og der var også Hovelsrud representert. Så klart, vi snakker her om to nabogårder som ikke bare har nære vennskapsbånd. Også familiebånd og en evig lang felles historie gjemmer seg i veggene på begge gårder. En stor deilig kylling fra Hovelsrud ble med på returen til Oslo. Hadde den ikke vært frossen der og da, skulle den nok blitt fortært allerede samme kveld, men vi måtte tåle en natt til tining.
På Hovinsholm har de alltid dyrket korn, og på Hovelsrud har de i tillegg dyrket frem en imponerende hage som bør tas i nærme besiktigelse i løpet av sommersesongen. I tillegg til disse gode grunnenen for å besøke Hovelsrud, er det en svært så velsmakende grunn; kyllingene deres.
På Hovelsrud har odelsjenta Marianne og Are, mannen hennes, dyrket frem en hel-økologisk kyllingproduksjon! På gården kan vi se kyllinger leve fritt, glade og fornøyde, vandrende inn og ut i egen hage med frukt, bær og urter. Kyllingene nyter godt av naturlig lys, økologisk fôr og god tid til å vokse seg store.
Når det sies at gården og hagen er verdt et besøk, synes jeg det samme gjelder kyllingene. De er så visst verdt en smak. Og ikke veldig krevende å tilberede heller.
Med utgangspunkt i Andreas Viestad´s oppskrift på helstekt kylling har jeg lagt til og trukket fra litt i forhold til hans oppskrift. Jeg brukte løk og fennikel, og litt sellerirot i stedenfor squash. Broccolini fant jeg tilfeldigvis den dagen og la dem til som siderett.
Helstekt kylling med timian og ovnsbakte grønnsaker
Helstekt kylling skal helt enkelt gnis inn med god olivenolje eller smør, salt og pepper, ha den i ovnen til den er ferdig. For å få den ekstra smakfull anbefaler kyllingbonde Marianne at man steker den i en times tid dekket med folie, og så avslutte stekingen uten, for å få skikkelig brunt og smakfullt skinn. Hovelsrudkyllingene er store, 2.5-3 kilo. Er det mer enn du trenger er restene også kjempegode.
Nok til 8-10
Dette trenger du:
1 hel kylling på omtrent 3 kilo
Salt og nykvernet svart pepper
Fersk timian, eller andre urter
1 sitron
Diverse grønnsaker, for eksempel fennikel og sellerirot, men gjerne også artisjokk
2 løk
Vann eller vin, rød eller hvit.
Olivenolje
Slik gjør du:
La kyllingen ligge i romtemperatur en times tid før du skal steke den. Forvarm ovnen til 160 grader. Gni kyllingen med salt og pepper, og olje eller smør. Fyll buken med timian og en halv sitron. (Den andre halvdelen kan du presse over kyllingen når den er ferdig.) Kutt fennikel og sellerirot i mindre biter. Ha grønnsakene i en stor ildfast form sammen med et halvt glass vann eller vin. Hell over et par rause runder med olivenolje, og krydre med salt pepper. Legg kyllingen oppå. Dekk formen med aluminiumsfolie og stek nesten nederst i stekeovnen i 1 time.
Skru opp varmen til 200 grader. Fjern folien, og la fuglen steke videre til alt har fått litt brunfarge, omtrent 30 minutter ifølge oppskriften, men gjerne 1 times tid etter min erfaring. Det kan være lurt å løfte litt på fuglen å vende på grønnsakene for at de skal bli jevnt stekt. Sjekk at kyllingen er ferdig stekt ved å stikke med en gaffel i låret der det er på sitt tjukkeste. Hvis væsken som kommer ut er blank, er den ferdig. Er den fortsatt rosa, stek videre i 10 minutter av gangen og sjekk igjen.
La kyllingen hvile på et lunt sted i omtrent 15 minutter før du skjærer den opp. (La eventuelt grønnsakene steke videre mens fuglen hviler.)
Hell stekesaftene over i en serveringsmugge og nyt den etterhvert. Kan gjerne varmes opp igjen hvis det er ønske om en varm sjysaus til kyllingen. Skjær opp fuglen. Press over resten av sitronen og drypp over litt olivenolje før servering.
Buon appetito!
Hovelsrud med sine haner og kyllinger, kan besøkes i helgene ut august. Søndager står Marianne for omvisning i hagen kl 14. Det er med så mye kjærlighet og omtanke for historien og plantene hun forteller, at det er synd å ikke få dette med seg. Jeg har vært med én gang og jeg skal melde meg på mange mange ganger til. Det er noe med å få det inn med teskje hva som en gang var, og hvor vikitg det er for oss i dag og i årene fremover, å holde litt fast ved det som var.
God lørdag og vel møtt etter sommerdvalen!