Det er høst og det er tid for langkokte gryteretter. En av favorittene er boeuf bourguignon. Rik på smak, og superlett å lage til bare noen få eller til mange. Har delt denne oppskriften før, men deler gjerne igjen.
Som alltid ellers er jeg glad i å spinne bakover i tid og elsker å oppdage opprinnelse til det jeg måtte være nysgjerrig på. Boeuf bourguignon går faktisk helt tilbake til middelalderen og begynte som mat til bøndene. På den tiden var langtidstilberedt mat populært på landsbygda fordi det var billig, mettende og kunne gi mange mat. Det var også en måte å ta i bruk de mindre egnede delene av dyret som ellers ville ha gått til spille.
Tradisjonelt tok denne retten to dager å tilberede; jo lenger det kokte, desto kraftigere ble smaken og desto mørere ble kjøttet. Gjennom århundrer har denne retten utviklet seg fra å være en bondsk rett til typisk parisisk bistrorett, eller litt pimpa opp husmannskost om du vil.
Vi lager boeuf bourguignon helst dagen før den skal nytes, og om det er noe igjen etter første gilde, varmes det opp igjen noen dager etter uten av noe er gått tapt av den grunn.
Dette trenger du
Til 6 personer
- 1,6 kg kjøtt av okse, kalv eller elg
- smør til bruning
- 200 g bacon (valgfritt)
- 2 gulrøtter
- 2 løk
- 1 flaske rødvin
- 2 ss tomatpuré
- 4 fedd hvitløk
- 2 ss hvetemel
- 2 ss frisk timian
- 4-5 laurbærblader
- salt og pepper (rikelig med sistnevnte)
- 600 gr små champignon
- 15 sjalottløk
Skjær kjøtt i terninger ca 2 x 2 cm. Strimle bacon. Skjær løk i små biter og gulrøttene i 3 mm tykke skiver delt i to.
Brun kjøtt i jernpanne, litt og litt av gangen, ha det over i en bolle. Stek ut pannen med litt vin og hell dette over kjøttet.
Fres bacon i en tykkbunnet gryte stor nok til å romme alt. Når fettet er borte, ha i løk og gulrøtter i biter, bland godt og fres uten at det tar farge. Det skal liksom bare være gyllent og innbydende.
Ha i kjøttet, dryss over mel, rør om og bland godt.
Tilsett deretter vin, tomatpuré, krydder og de pressede hvitløksfeddene.
Gi alt et godt oppkok og sett deretter varmen ned til putrestyrke. La stå i 2-3 timer, eller gjerne mer!
Brun champignon i smør, godt med pepper, og sett det til side. Gjør det samme med sjalottløken, tilsett gjerne litt salt og pepper, la dem surre en stund til de er møre. Sett til side.
Ca en halv time før retten skal serveres, skal champignon og løk opp i gryten, og alt skal putre på svak varme.
Server sammen med grov potetmos eller uten tilbehør i det hele tatt.
Til boeuf bourguignon, anbefaler de fleste vi har lest oss opp på, Bourgogne viner på Pinot Noir druen, eller Gamay. Disse utfyller vakkert rettens ingredienser, og gjør retten rik og intenst smakfull. Min kjære mormor ville sagt at «i gryten bruker vi matvin, dog med alkohol, men til glasset unner vi oss edlere dråper».
Et tips fra skrivestuen er å lage dette dagen før, da står champignon og løk tildekket over natten, og gryten med lokk står på komfyren med varmen av. Varmes opp igjen på svak varme noen timer før servering.
God lørdag!