Stories MAGAZINE 12 måneder siden

Grønne fingre

Inspirasjonsbrev

Enten du faktisk har en hageflekk å være stolt av eller koser deg med balkongkasse, så er tiden kommet for å trekke ut og få litt jord under neglene. Mange lar seg inspirere av naturen. Av alt det som bare dukker opp etter vinterdvalen, helt av seg selv, uansett hvordan vi mennesker herjer på jordoverflaten, så spirer og gror det uansett. Vi forundres og begeistres like mye hvert år når vi ser hvordan dette eventyrlige kretsløpet med all sin kraft, spiller seg ut foran øynene på oss. Dette er kanskje det fineste med våren, synes vi. I denne ukens inspirasjonsbrev tar vi for oss en som fulgte lyden av bier, og lot seg lede av hjertet. Benedicte Angel, hun har delt med oss sin historie om hvordan hobby og jobb ble én og samme sak. Bli med på hennes blomsterreise fra starten og frem til idag.

Bilder fra Haugerud Hage, hvor Benedicte holder kurs.

Benedicte Angel Mæhle

Benedicte har alltid vært trukket mot alt som spirer og gror

Dette er Benedicte, som hele livet har hatt en stor fascinasjon for og tiltrekning mot dyrking, hage og blomster. Kontakt med naturen og det biologiske mangfoldet har vært en del av henne helt siden hun var liten og vokst opp på Vinderen i Oslo, heldigvis med en stor hage å boltre seg i . Som ungdom tilbrakte hun somrene hos «Nuppen og Enka» – Nuppen på Skajems planteskole på Ris og Enka – Olsens Enke på Skøyen.

Det vakreste jeg vet er blomster, planter og natur. Planter har lært meg mye om tålmodighet, omsorg og balanse.

Benedicte har en estetisk utdanning i London BA Product Design bak seg og jobbet med produktutvikling innen interiør i store kjedebedrifter. Det ble mye reiser til Kina. Ganske langt unna blomster og bier kan man si. Livet gikk sin gang og Benedicte fikk samboer, to barn og bodde flere år i utlandet av jobbmessige grunner, før de trakk seg tilbake til litt mer landlige omgivelser på på Frøen i Oslo. I 2012 tok livet en brå vending og Benedicte flyttet i leilighet sammen med sine to barn. Med delt omsorg og livet snudd opp ned med helt nye rammebetingelser, var tiden moden for å følge hjertet.

Hobby og lidenskap blir til jobb

Nye rammebetingelser innebar nye muligheter. Nå var det hendene hun ønsket å bruke, mer enn designegenskapene hennes. Benedictes blomsterreise startet med en ettårig utdanning på Blok i Oslo i 2012, samtidig som hun jobbet hos Blomstergården (nå dessverre nedlagt) på Frogner. Plutselig var en ny karriere innen blomsterfaget i gang.

«I 2015 møtte jeg Ida, som sammen med Anja Bruland driver Blomsterhagen på Abildsø. De driver med dyrking av snittblomster på friland med økologiske prinsipper, kursvirksomhet, hagesenter, nettbutikk og blomsterutsalg til alle anledninger. Blomstene var det vakreste jeg hadde sett! Blomstene er kortreiste, preget av all slags vær, sol, regn, vind og får et mer levende visuelt utrykk med linjer og fasonger. Bredere spekter av sorter enn det som er mulig å få tak i fra de store forhandlerne i utlandet. Blomsterdrømmen kom i oppfyllelse som deres første ansatte.»

Tiden på Abildsø åpnet både øynene og sinnet til Benedicte. Livet fikk nytt innhold og en følelse av å ha «kommet hjem» tok bolig i den unge kvinnen med så mye lyst på livet.

«Kretsløp og økologi er viktig for meg, jeg ønsker å gjøre mitt bidrag for en litt bedre verden. Dette er en bransje som har blitt overtatt av dagligvarehandel og store kjedevirksomheter. Blomstene fra disse aktørene er ofte importert fra land langt unna; Afrika, Columbia, Tyskland og Holland. Masseproduksjon av blomster har lært oss å handle tulipaner til jul og påske. Denne typen blomsterdyrking skader jorden og man skal faktisk ikke kaste dem i komposten, siden de er sprøytet med miljøgifter, som igjen kan være skadelig for jorden. De MÅ kastes i restavfall.»

Dette visste ikke vi, visste du?

De vakreste tulipanene finner man faktisk i egen hage og balkong, eller hos den lokale dyrkeren. Eller hos oss i sesong, for da her vi tulipaner dyrket like ved Eidsvoll. Det var stor suksess i år, så det gjentar vi nok når sesongen er i gang igjen mot jul.

Tulipansortene er mange, ta f eks La belle Epoque. Man kan bli helt forelsket bare av navnet. Du finner denne nydelige tulipansorten hos Blomsterhagen på Abildsø, men de her dessverre ikke i sesong før til høsten. Men da har du noe å glede deg til! Og planlegge mot. Tulipanløk kan kjøpes allerede…Frilandstulipaner er snart klare for salg hos lokale dyrkerne som Blomsterhagen.

Lokale og økologiske snittblomster dyrket på friland er the (only) way to go, for alt annet dyrket i utlandet eller med sprøytemiddel burde etter vår og Benedictes mening være ulovlig. De vakreste blomstene er de som tilfører naturen noe, og ikke skader den.

Kalenderen bestemmer

Arbeidet med blomster og dyrking er om vår, sommeren og høsten, det er tungt fysisk arbeid i åker, i alt slags vær. Man får en unik kontakt med jorden og variert arbeid i takt med sesongene. Det er mye kreativt arbeid, med bukettbinding og dekorering til bryllup og begravelse, bukettkurs, høstkransekurs, julekransekurs. Arbeid ute er tilfredsstillende og krevende fysisk, og det finnes mye glede i å være mye ute og bruke mindre tid på skjerm. Det siste året har gått med til å ta gartnerutdanning og fagbrev, og interessen for dyrking og blomsterkunst har ført til kursopphold hos dyrkere og blomsterkunstnere i både inn- og utland. Hun samarbeider med materialene på en måte som fremhever deres estetikk og henter inspirasjon fra ulike landskap, hager, interiør og kunst, som preger hennes naturalistiske blomsterstil. Å utforske sammensetninger og fargekombinasjoner av kultiverte og ville materialer i sesong er hennes store lidenskap.

Benedicte tar hobbyen ett hakk opp

«I dag spirer det så smått mitt eget selskap, Studioeng og jeg arbeider for å leve av det i tiden fremover

Et forretningskonsept er på trappene, og en landskapsarkitekt er med. StudioEng er i oppstarts fasen og med en drøm om å realiseres. Det innebærer tjenester innen planlegging av hager og landskap, men også balkongkasser, som skal produsere blomster, frukt, urter hvis formål er å bygge levende rom og miljøer basert på bærekraftige prinsipper. Benedicte ønsker å holde kurs i blomsterkunst av bukett, dekorasjon og kranser, med materiale fra økologiske lokale dyrkere. Hun planlegger å holde ulike workshops hele året. Med formål om å dele sin kunnskap og lidenskap for levende materiale i arbeidet. Hun sier hun finner lykke i å få mennesker til bedre å forstå sin egen kreativitet og for å verdsette gaven av tid og rom. Det å oppleve at mennesker finner ut hva som får dem til å ønske å skape med blomster og planter fra den naturlige verden, er mye av hennes motivasjon videre. Et event i ny og ne påtar hun seg også.

Om du vil lære å lage blomsterbuketter eller nydelige kranser, eller bare lære deg mer om blomster så holder Benedicte ulike kurs i Haugerud hage i Asker og Gartneriet på Bygdø Kongsgård.

Benedicte anbefaler Marianne Leisners bok «Villrosene» og Anja Brulands bok «Buketter fra Blomsterhagen«.

Visste du at

Biene er naturens superhelter. Her hjemme er hele 30 prosent av villbiene oppført på rød liste over truede arter. Det betyr at mange av dem står i fare for å dø ut. 12 av bieartene våre er ikke blitt sett på et halvt århundre og har derfor trolig dødd ut.

Om du også er opptatt av økologi og det å ta vare på naturen så jobber naturens superhelter i WWF med viktige naturvernprosjekter. Du kan bli naturfadder her.

Tap av leveområder, sprøytemidler, klimaendringer og fremmede arter er blant hovedårsakene til at det blir færre og færre av dem. Dette er dårlig nytt for oss alle, fordi pollinatorene spiller en nøkkelrolle i økosystemet som holder oss mennesker i live.

I følge WWF, så er det flere små og store ting du kan gjøre for å bidra til at biene får bedre forhold: Du kan så bievennlige planter i hage og på balkong, plate frukttrær i hagen, men aldri bare ett. De må som oss mennesker, være minst to for å reprodusere. Eller du kan lage blomstereng på eiendommen din om du er så heldig å ha god plass (en slik må aldri gjødsles, og du bør kun bruke blomster som også vokser vilt i Norge). Eller du kan lage et insektshotell hvor de kan ha reirplassene sine. Det er ikke vanskelig, og krever ikke mer enn at du borer mange hull av ulik størrelse (ikke tvers gjennom) i en vedkubbe som henges opp på en solrik plass! Les mer om hvordan du kan lage et her.

Lytt og lær

NRK har en glimrende podkastepisode om hvordan man dyrker, hva man skal passe på og hvordan man skal gå frem i prosessen med å lage seg sin egen hage! Hvis du ikke rekker å høre hele episoden så har vi skrevet ned de tingene vi synes var verdt å ta med seg fra episoden:

Du trenger ikke være utdannet gartner for å dyrke frem en liten hage, men vær forberedt på å prøve og feile litt i starten. Noen sier at du gjerne må ha drept en plante eller to før du lykkes med den. Så ikke gå helt i kjelleren etter første forsøk!

Staudebed er et enkelt startpunkt for deg som er plantenysgjerrig. Her lever plantene om sommeren og så går de i dvale om vinteren. Les deg litt opp på, eller spør deg frem, om hvilke stauder som passer hvor. Det er forskjellige typer som egner seg avhengig av hvor i landet du bor. Potteplanter på balkongkassen eller på terrassen er også moro å prøve seg på. Men husk! For store og mange prosjekter kan føles overveldende, så ikke la begeistringen ta overhånd. Begynn smått og la plantingen vokse på deg over tid. Det skal være hyggelig med planter og blomster, ta deg tid og kos deg med hagearbeidet!

Vi har et lite tilskudd til den gryende gartnertilværelsen i butikken; hagevesken er på plass hvert år. Et godt forkle for å beskytte de fine skjortene du har fra oss, og en solhatt for å beskytte hodebunnen. For det er ikke bare huden som skal beskyttes, hodebunnen må også med i omsorgen!

Vi broderer gjerne navn eller initialer på forkleet for deg, om du ønsker deg et personlig forkle så send oss en mail!

Glimt fra da Kine prøvde seg som potetbonde

For noen år siden, i begynnelsen av mai, forsøkte hun seg som potetbonde på hytta. Det var mye slit, og mest moro. Hun fikk tak i en pose settepoteter som hun satte i jordrennene etter å ha ødelagt rygg og negler under forberedelsene. Men skal det ikke gjøre litt vondt da? Og så kom premien noen små måneder senere, og all smerte var glemt. Hun husker en euforisk glede over å gå og hente poteter i åkeren før middag, rundt St Hans samme året. Det ble noen fenomenale måltider med bare nypoteter, smør og grovt salt, og kanskje litt spekeskinke ved siden av.

Lykken ligger i de enkle ting, sies det, og vi sier oss enige. Med disse ord, håper vi noen gleder seg til det spirer og gror, og ikke minst, til det snart blomstrer, og vi endelig kan lytte til bienes viktige innsats.

God søndag, med eller uten hageflekk.

2023 © Idea Design AS

Handlekurv

Du har ingen produkter i handlekurven.